A jelentős monetáris szigor ellenére a vártnál jobb bőrben van az amerikai gazdaság, az államháztartás hiánya mégis szinte példátlan magasságokba emelkedhet a közeljövőben.

Treasury and Federal Deposit Insurance Corporation buildingsWASHINGTON DC, UNITED STATES - MARCH 13: The exterior of the U.S. Department of Treasury building is seen on March 13, 2023 in Washington, DC. Nathan Posner / Anadolu Agency (Photo by Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A kongresszus költségvetési hivatala úgy számol, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány már az idén elérheti a 6 százalékot, és ebben a magasságban maradhat akár a következő tíz év során is. Összehasonlításképp, a második világháború vége és a 2008-as gazdasági világválság berobbanása közt 

egyetlen egyszer sem érte el ezt a szintet a büdzsé deficitje.

A felfokozott hiány mögött elsősorban a példátlan mértékű fiskális költekezés áll, mely az elmúlt évek során egyre nagyobb mértékben vált az amerikai gazdaság mindennapjainak részéve, Trump adókedvezményeitől egészen Biden elektromosautó-gyártási- és szociális támogatásaiig. 

A növekvő államháztartási hiány azonban aggodalommal tölti el a befektetőket, akik így magasabb hozamot követelnek államkötvény-vásárlásaikért cserébe, 16 éves csúcsra tornászva ezzel a 10 éves kötvények hozamát – igaz, a kötvényhozamok emelkedésében az is közrejátszott, hogy a Fitch – pont a kiszámíthatatlan fiskális költekezés nyomán – nemrég lerontotta az Egyesült Államok adósminősítését.

A tízéves amerikai államkötvény hozama 1 év
Elszálltak az amerikai államkötvényhozamok.

A magasabb hozamelvárások azt jelentik, a kincstárnak hatalmas kamatterhet kell kigazdálkodnia, hogy ne váljon nemfizetővé az államkötvényeken: míg a pandémiás korszak elején éves szinten még csak 380 milliárd dollárt kellett ilyen célokra fordítson, mára ez az összeg 600 milliárd dollár felé szökött, ami azt jelenti, 

a kincstár az adóbevételek 14 százalékát kell, hogy kamatfizetésre fordítsa.

A megnövekedett fiskális költések a jelzáloghitelek kamatait is magukkal húzták az elmúlt időszakban, a kormányzati kiadások ugyanis fokozzák az inflációt, amelynek letörése érdekében a Fed évtizedes magasságokba emelte az alapkamatot: míg 2021-ben akár 3 százalékos kamatra is adtak 30 éves lakáshitelt Amerikában, jelenleg több, mint 7,3 százalékos terhet kell vállalni ugyanezen konstrukcióért, sokak számára megfizethetetlenné téve ezzel a stabil lakhatási körülmények létesítését.

Elszálltak a hosszú kötvényhozamok, most érdemes beszállni a nagyjai szerint

A hosszú lejáratú amerikai államkötvényhozamok hatalmasat emelkedtek az elmúlt napokban, a Goldman Sachs és a JPMorgan szerint itt az idő beszállni.

A bőkezű fiskális költekezés okozta hiány betömésére a kincstár újabb kötvénykibocsátásba kezdett, amelyek hozamát – számára kifejezetten kedvezőtlen módon – már a jelenlegi piaci viszonyok között kellett megállapítania. A jelenlegi kalkulációk szerint teljes kincstárjegyállományának harmadát tovább is kell majd görgesse, azaz újra kell finanszíroznia, szintén a kíméletlenül magas kamatkörnyezetben – további súlyt helyezve ezzel a kormányzat koffereire.

Az eladósodó amerikai államháztartás kapcsán ugyanakkor az elemzők kiemelik: amennyiben a kiadások képesek hossz útávon elősegíteni a gazdasági fellendülést, jól elköltött pénznek is számíthatnak több éves távlatból nézve.

A hiány növekedése az Egyesült Államokban korántsem olyan rizikós művelet, mint egy kisebb pénzügyi erővel bíró ország számára: az amerikai államkötvények ugyanis még a leminősítés ellenére is az egyik legvonzóbb befektetési célpontnak számítanak, továbbá mivel az ország saját devizájában adósodik el, képes arra, hogy ha szükségessé válik, több pénzt nyomtasson, melyből kötelezettségeit finanszírozni tudja.

Az amerikai államadósság jelenleg 32,7 ezermilliárd dollár, az idei költségvetési hiány pedig 1,6 ezermilliárd dollárra rúghat az év végére.