Malajziában olyan szabályok kidolgozásán fáradoznak, amivel meggátolhatják a ritkaföldfémek exportját az országból. A miniszterelnök, Anwar Ibrahim arról beszélt, hogy országát kizsákmányolják, az értékes nyersanyagokat kiviszik az országból, ahelyett, hogy a saját iparukat fejlesztenék vele.

A lorry transporting bauxite moved into the mines area and causes the red dust flying which will disrupt the drivers vision on the LPT highway (East Coast Highway) . Bauxite mining in Pahang state will be suspended for three months starting 15 January, to counter pollution and illegal mining, Malaysia’s Natural Resources and Environment Minister Wan Junaidi Tuanku Jaafar said during a press conference in Kula Lumpur the same day. Local media reported that Malaysia exported more than 20 million tonnes of bauxite to China in the first 11 months of 2015, nearly 700 per cent more than the previous year.(Photo by Mukhriz Hazim/NurPhoto) (Photo by Mukhriz Hazim / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának 2019-es adatai szerint 

Malajziában a világ ritkaföldfémkészleteinek csak a töredéke, nagyjából 30 ezer tonna található 

írta meg a Reuters. A legnagyobb forrásokkal Kína rendelkezik, az ország alatt nagyjából 44 millió tonna ritkaföldfém rejlik.

Bár Malajzia nem jelentős ritkaföldfém-exportőr, a miniszterelnök bejelentése fájdalmas lehet, mivel a világ nagy gazdaságai számára így is nehézséget jelent a kínai készletekhez történő hozzáférés. A ritkaföldfémeket egyre szélesebb körben használja az ipar. Nélkülözhetetlen kellékei a csip, az elektromos jármű és a katonai felszerelések gyártásában.

Trójai falóval törne borsot Kína orra alá a délkelet-ázsiai térségben Joe Biden

Az Egyesült Államok pénzt és fegyvert ígér Vietnámnak, hogy ezzel szorosabbra fűzzék a két ország kapcsolatát. Maga Joe Biden utazott a délkelet-ázsiai országba, hogy tárgyaljon az együttműködés elmélyítéséről. A Hanoiban tartott találkozón aláírtak egy 7,8 milliárd dolláros szerződést a Boeing és a Vietnam Airways között, valamint Biden ígéretet tett rá, hogy az USA segít megerősíteni Vietnám védelmi képességeit.

Anwar kijelentette, hogy a kormány támogatja az exporttilalmat és a saját ritkaföldfém-ipar fejlesztését. Biztosított mindenkit, hogy az exporttilalom teljes mértékben meg fog térülni az országnak. Azt nem közölte, hogy a szabályozás mikor lép életbe.

A ritkaföldfém-ipar nagyjából 2 milliárd dollárral járulhat majd hozzá Malajzia GDP-jéhez 2025-ben. Becslések szerint akár 7000 ezer új munkahelyet is létrehozhat.

A ritkaföldfém-elemek forrásainak részletes feltérképezése és egy átfogó üzleti modell, amely egyesíti az upstream, a midstream és a downstream iparágakat, kidolgozásra kerül, hogy fenntartsák a ritkaföldfém-értékláncot az országban 

– mondta Anwar.