A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a munkavállalók Németországban átlagosan 1349 órát dolgoztak 2021-ben. Az OECD-átlag ennél jóval magasabb, 1715 óra, de a görögök még ennél is többet, 1872 órát dolgoztak.

Construction of switches at Deutsche Bahn
A német munkások többsége elfogadná a négynapos munkahetet – változatlan munkabérrel.
Fotó: AFP

Bár a német munkavállalók kevesebb időt töltenek munkával, mint sok más országban a sorstársaik, a vasmunkások befolyásos szakszervezete, az IG Metal a munkahét további megrövidítését, a négynapos munkahét kivívását tűzte ki célul a tagjai számára.

Nincs olyan ember, aki ne támogatna egy ilyen javaslatot, feltéve persze, hogy a fizetése és a juttatások nem csökkennek a rövidebb munkahét miatt. Európa legnagyobb gazdasága azonban lassul, és akuttá vált a munkaerőhiány, így kérdés, tényleg kevesebbet kellene-e dolgozniuk a németeknek.

Munka és magánélet egyensúlya

Maga az OECD is elismeri, hogy adatai torzak, az eltérő szabványok és időbeli vonatkozások miatt nem igazán összehasonlíthatók. Ezt erősítette meg Enzo Weber, a Foglalkoztatáskutató Intézet (Institut fur Arbeitsmarkt – IAB) munkaerőpiaci szakértője is, aki hangsúlyozta, hogy az OECD adatai általában nyilvános felméréseken alapulnak, ami azt jelenti, hogy az eredmények alapvetően attól függnek, hogy milyen kérdéseket tesznek fel, és milyen sorrendben.

Care training center for people in need of care
A szociális gondozás az alacsony bérű és alacsony termelékenységű ágazatok közé tartozik.
 Fotó: AFP

Amit az emberek a munkaidő alatt értenek, az nem feltétlenül jelenti mindenhol ugyanazt

– nyilatkozta a Deutsche Wellének, hozzátéve, hogy az OECD adatai általában a munkaerőpiaci trendek bemutatására szolgálnak, nem pedig összehasonlítási alapként.

Weber megjegyezte például, hogy a német nők munkaerőpiaci részvételi aránya jóval magasabb, mint más országokban.

Tekintettel azonban arra, hogy a nők nagyjából fele a munka és magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében részmunkaidőben dolgozik, ez csökkenti az egy főre jutó átlagos éves munkaidőt. 

Ez nem azt jelenti, hogy a németek kevesebbet dolgoznak, éppen ellenkezőleg. Több munkát végeznek, mert ezek a nők nem is szerepelnének a statisztikákban

– magyarázta Weber.

A termelékenység is számít

Önmagában az nem jelent semmit, mennyi a napi munkaidő, a kérdés inkább az, mit csinál az ember a munkaidejében, és mennyire produktív. A termelékenységet illetően pedig a német munkavállalók igen jól teljesítenek, annak ellenére, hogy a produktivitásuk csökken. Ennek azonban nem az az oka, hogy lustábbak lettek, mint az elődjeik.

Tourists on a punt trip, Unesco biosphere reserve, Spree forest, Brandenburg, Germany
A négynapos munkahét azokat is visszacsábíthatná a munkaerőpiacra, akik nem akarnak hetente öt napot dolgozni.
Fotó: Michael Runkel/AFP

A termelékenység kiszámítása összetett feladat, de alapvetően a teljesítményt elosztjuk a ledolgozott órákkal. Weber a jelenlegi visszaesést az energiaválságnak tulajdonítja. A magasabb költségek ellenére a német vállalatok a jövőbeni hiányok elkerülése érdekében teljes munkaidőben foglalkoztatják a munkaerőt. Ennek eredményeként a munkaórák száma összességében stabil marad, miközben a magasabb energiaköltségek miatt a kibocsátás csökken.

A német termelékenység csökkenésének másik oka, hogy hatalmasak azok a szektorok, amelyekben hagyományosan alacsonyak a munkabérek – például vendéglátás, kiskereskedelem, mezőgazdaság, szociális ellátás –, és ezekben jellemzően nem túl magas a produktivitás.

Mik a négynapos hét előnyei?

A négynapos munkahétről folyó vitában a kulcskérdés, hogy vajon javítaná-e vagy sem a termelékenységet, amikor az országban hiány van képzett munkaerőből. A javaslat hívei azzal érvelnek, hogy a rövidebb munkaidő nagyobb motivációt jelentene a dolgozók számára, akik ennek következtében termelékenyebbé válnának. Ráadásul olyanokat is visszacsábítana a munkaerőpiacra, akik nem hajlandók hetente öt napot dolgozni, így több lenne a szakképzett dolgozó.

Rally at the steel manufacturer ArcelorMittal
Az IG Metal szakszervezet következő célja elérni a négynapos munkahetet.
Fotó: AFP

2019 óta a négynapos munkahétért kampányoló új-zélandi 4 Day Week Global (4DWG) nonprofit szervezet kísérleti programokat indított olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország és az Egyesült Államok. Több mint ötszáz vállalat vett rész ezekben a programokban, és az eredmények kimondottan pozitívak.

A német munkavállalók körében azonban vegyes a négynapos munkahét fogadtatása

a szakszervezetekhez kapcsolódó Hans-Böckler Alapítvány felmérése szerint. A megkérdezettek 73 százaléka támogatja, de csak abban az esetben, ha a munkabér nem változik. Nyolc százalékuk elfogadná a munkaidő csökkenését, 17 százalékuk pedig kereken elutasítja azt.

Négynapos munkahét Németországban

Németországban szeptember 21-én indult a hat hónapos tesztprogram az Intreprenör tanácsadó vezetésével, együttműködésben a 4DWG-vel, Enzo Weber szerint azonban máris nyilvánvaló, mi az alapvető probléma az ilyen projektekkel: az, hogy csak a rövidebb munkahéthez pozitívan álló cégek vesznek részt benne, vagyis a vállalkozások nagy többségét senki sem képviseli.

Industry day of the Lausitzer textile and clothing industry
A munka és magánélet egyensúlya miatt sok német nő részmunkaidőben dolgozik.
Fotó: AFP

A kísérleti projekt továbbá nemcsak a munkaidő csökkentését, hanem a folyamatok és a szervezeti struktúrák megváltoztatását is előirányozza a részt vevő vállalatoknál. A termelékenység növekedése tehát nem feltétlenül áll ok-okozati összefüggésben a rövidebb munkahéttel – hangsúlyozta a szakértő, aki eleve nem hisz abban, hogy egy ilyen kísérlet pozitív eredménnyel zárulhatna.

Szerinte a munkahét egy nappal való lerövidítése valószínűleg növelné a munkavállalók napi munkaterhelését, miközben a kommunikáció és a csapatmunka csökkenne. 

A vállalatok általában nem azonnal, hanem inkább középtávon érzik a következményeket

– hangsúlyozta Weber, aki így túl rövidnek tartja a hat hónapos projektet.

Mik a négynapos hét hátrányai?

Holger Schafer, a kölni Német Gazdasági Intézet (Institut der deutschen Wirtschaft – IW) közgazdásza szerint a négynapos munkahét bevezetése makrogazdasági szempontból kontraproduktív. 

Segíthet ugyan egy vállalatnak elszívni a versenytársaktól a kevés munkaerőt,

de a gazdaság egészét nem segíti. 

Ha minden vállalat csökkenti a munkaidőt, az végső soron munkaidőhiányt eredményez

– állítja.

GERMANY-LIFESTYLE-MEISSEN-PORCELAIN-GLAZING
A kézműipar számára előnyös lenne a négynapos munkahét.
Fotó: AFP

Schafer szerint nincs bizonyíték rá, hogy a munkaidő csökkentése jelentősen növelné a termelékenységet. 

A munkahét ötről négy napra való csökkentése a munkaidő 20 százalékos csökkentésének felel meg. Az ebből adódó termeléskiesés kompenzálásához 25 százalékos termelékenységnövekedésre lenne szükség, ami irreális

– fogalmazott.

Munkahelyi rugalmasság

A gazdaság bizonyos szektoraiban ennek ellenére érdemes lehet bevezetni a négynapos munkahetet – véli Jörg Dittrich, a Német Kézművesek és Kisvállalkozások Szövetségének (Zentralverband des Deutschen Handwerks – ZDH) elnöke. A kézműves vállalkozások vonzóbbá válnának ezáltal a szakképzett munkavállalók számára – mondta, bár elismerte, hogy nem minden szakma járhat jól. A széles körű, országos szabályozást azonban elutasítja, mert az csak további bürokráciát jelentene a vállalkozások számára.

Funny,Fingers,With,Smiley,Faces
A kis- és közepes vállalkozások nem akarják a kormány beavatkozását a munkaidő és a munkabér megszabásába.
Fotó: Lemon Tree Images / Shutterstock

Enzo Weber szintén a törvényes jogosultság ellen és az egyéni megoldások mellett érvel az általa X napos munkahétnek nevezett terv keretében, amelyet támogat a német kis- és közepes vállalkozások szövetsége (Bundesverband mittelständische Wirtschaft – BVMW) is. A szervezet határozottan elutasít minden olyan kormányzati beavatkozást, amely kevesebb munkaidőt javasol teljes munkabér mellett.

A kritikák ellenére a német fémipari szakszervezet, az IG Metal azt tervezi, hogy az acélmunkások közelgő bértárgyalásain erőltetni fogja a négynapos munkarendet – mondta Knut Giesler szakszervezeti vezető – természetesen a teljes bérkompenzációval együtt.