A Wall Street legnagyobb befektetési bankjai közül ketten is közzétették véleményüket a zloty jövőbeni árfolyam-alakulásával kapcsolatban, miután a központi bank múlt heti meglepetésszerű kamatcsökkentése nyomán zuhanórepülésbe kezdett a lengyel fizetőeszköz árfolyama.

Polish Currency Loses Value
Pénzváltó Varsóban. Fotó: NurPhoto via AFP

A Goldman Sachs (GS) pesszimista, szerintük a jegybanki kamatdöntés az árfolyam további gyengülését idézi elő, hiszen továbbra is magas marad az A JPMorgan Chase viszont azt hangsúlyozza, hogy a lengyel makrogazdasági kilátások jók, a gazdaság erős, ami a zloty árfolyam-emelkedésének irányába hat. A devizapiacon a kurzus a múlt héten 3,4 százalékkal esett, a varsói börze WIG 20 indexe 5,2 százalékkal gyengült. A hét elején mindkét kurzus korrigált kissé felfelé.

 

A lengyel központi bank múlt szerdán a vártnál lényegesen nagyobb mértékben – teljes meglepetésre – 75 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát. A befektetők ennek kapcsán megkérdőjelezték a központi bank inflációcsökkentés melletti elkötelezettségét. Többen politikailag motiváltnak gondolják a döntést – az október 15-én tartandó választásokról szóló közvélemény-kutatások egyelőre igencsak szoros befutót jósolnak. A Donald Tusk által vezetett ellenzék közölte, hogy hatalomra jutása esetén 

vizsgálatot indít  Adam Glapinski jegybankelnök ellen.

Hacsak az európai gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások nem javulnak, a zloty kockázata 

rövid távon a további gyengülés felé mutat

– mondták a Goldman Sachs elemzői, bár hozzátették, hogy a pesszimista, gyengülési szakaszt letudva a deviza szerintük hosszabb távon a jelenlegi szintről kismértékben erősödni fog. Ennek megfelelően a stratégák 3 hónapos zloty-előrejelzésüket 4,65-ra, 6 hónapos célértéküket 4,6-re csökkentették, 12 hónapos távon pedig változatlanul 4,55-nál tartották.

A JPMorgan stratégái – köztük Meera Chandan – viszont más véleményen vannak; úgy gondolják, hogy a pozitív lengyel külső egyensúly miatt érdemes belépési pontokat keresni a long (hosszú távú vételi) pozíciókhoz a cseh koronával szemben. 

Ehhez azonban lehet, hogy meg kell várni az októberi választások végeredményét, hiszen ezt követően jelentősen csökkenhet a fiskális és a monetáris politika lazasága

– fogalmaztak. Rafal Benecki, az ING Bank Slaski SA vezető közgazdásza a Bloombergnek elmondta, hogy a kormánypárt legutóbbi választási kampányígérete, ami a csökkentésére vonatkozik, tovább növeli a kötvénypiacot fenyegető fiskális és inflációs ellenszelet, és inverzebbé teheti a hozamgörbét. Az irányadó 10 éves lengyel állampapír hozama hétfőn egy bázisponttal, 5,58 százalékra mérséklődött. 

A tartós inflációtól való félelem már így is inverzzé tette a hozamgörbét

(a rövid hozamok a hosszúak fölé emelkedtek), a 2 éves és a 10 éves papír hozamkülönbsége 80 bázispontra, 20 hónapja nem látott távolságra szélesedett.

 

Elszakadt a forint a zloty esésétől

A lengyel deviza zuhanása magával rántotta a forint árfolyamát is, a további esést azonban képes volt megakadályozni a magyar pénzügyi vezetés – Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök – közös fellépése.  A tárca közleményben tudatta: a két vezető „szakmai egyeztetés keretében vitatta meg az elmúlt napok kedvező gazdasági fejleményeit”, és a felek április óta rendszeresen konzultálnak, azzal a közös céllal, hogy a bizonytalan nemzetközi környezetben tovább javuljanak az egyensúlyi mutatók, mérséklődjön az infláció, és fenntartható növekedési pályára állítsák a magyar gazdaságot.

A forint visszaerősödött az euróval szemben, a zloty egyelőre folytatja gyengülését