Ha az elmúlt napokban kialakult tandem a továbbiakban is fennmarad, a forint árfolyamának alakulására hatalmas befolyással lehet majd a lengyel fizetőeszköz kurzusmozgása, ezért a forint kilátásait latolgatóknak érdemes lesz a zloty árfolyamát és a lengyel jegybank kommunikációját egyaránt figyelemmel követniük.

Fotó: Shutterstock

A forint és a zloty közt az elmúlt napokban kialakult együttmozgáshoz az alaphangot a hét közepén közzétett német ipari termelési adatok szolgáltatták, melyek az előzetes várakozásoknál lényegesen rosszabbul sikerültek. Ez az adatközlés az euró árfolyamán is egy gyengülő trendet indított meg, mivel kétségbe vonta az eurózóna gyors gazdasági fellendülésének forgatókönyvét.

A közép-európai valuták kockázati megítélésének az sem tett jót, hogy a kínai–amerikai geopolitikai feszültségek az ázsiai ország iPhone-tiltásával ismét magasabb lángra kerültek, ahogy a Fed által várhatóan tartósan magasan tartott kamatkörnyezet nyomán kialakuló dollárerősödés, és a kínai gazdaság gyengélkedése is a fejlődő piaci devizák ellen hatott.

Rájár a rúd a feltörekvő devizákra, a forint, a zloty és a jüan sincs könnyű helyzetben

Negyedik napja zuhannak a feltörekvő piaci devizák, az elemzők szerint a mélyrepülés mögött az országcsoporton kívüli és beüli tényezők egyaránt meghúzódhatnak.

A zloty és a forint tandeme azonban a vártnál jelentősebb mértékű lengyel jegybanki kamatvágás nyomán kezdett közös zuhanásba: a forintot a lengyel döntés az euróval szembeni 390-es szint fölé lökte, míg a zloty árfolyama 4,58-ig zuhant a közös európai valutával szemben.

Relatív árfolyammozgások az euróval szemben 5 napos
forint, zloty
A zloty 3,5 százalékot gyengült az euró ellenében, a forint egyelőre 0,5 százalékkal megúszta. A két kurzus együttes mozgása ugyanakkor látványos.

A piacokra sokkhatást kifejtő lengyel kamatdöntés mögött a jegybankárok azon vélekedése állt, miszerint az letörése már sikeresen megtörtént, és a visszaeső német gazdasági adatok miatt a két ország jelentős mértékű kereskedelmi forgalma vissza fog esni, így a lépésre a lengyel gazdaság stabilizálása érdekében volt szükség.

A forint és a zloty kapcsolatának előremutató fennmaradása mellett a ma 11 órai, hazai költségvetési hiánnyal kapcsolatos adatközlést követően kaphattak lehetséges megerősítést a piacok: a két valuta együttmozgása ugyanis ma hajnalban, a várakozásoknak megfelelően alakuló inflációs adatok, illetve a kiváló külkereskedelmi mérleg hatására egy időre megszakadt, hiszen a forint jelentős korrekcióra volt képes mind a dollárral, mind az euróval szemben. 

A késő délelőtti adatközlés ugyanakkor rámutatott: a hazai deficit már augusztusban elérte az éves hiánycél 97 százalékát, 

ez a negatív fejlemény pedig szinte azonnal visszarántotta a hazai valutát a tegnap esti szintekre, visszaállítva ezzel a zlotyval való tandemet.

Az elemzői várakozások a folytatást tekintve nem sok optimizmusra adnak okot: mindkét ország tekintetében ugyanis a monetáris lazítási ciklus folytatását várják a szakértők, mely rendre az adott valuták értékvesztését idézi elő, de mindkét ország rendelkezik önálló rizikófaktorokkal is. 

Lengyelországban ugyanis október 15-én rendezik meg a parlamenti választásokat, az országban folyamatos feszültségforrásként van jelen az egyre növekvő fehérorosz fenyegetés, illetve az ukrajnai háborúban való érintettsége is adhat aggodalomra okot.

A forint kilátásait elsősorban a tartósan magasan ragadó infláció, a recesszióban lévő hazai gazdaság, az MNB kamatvágásának további üteme, az energiahordozók világpiaci árának alakulása, az uniós források kérdése, illetve a fejlődő piacokkal szembeni befektetői hangulat változása határozhatja meg.

VG-poll: kockázatokkal tarkított úton gyengülő forintot tartogat az év második fele

A Világgazdaság elemzői körképe szerint rengeteg kockázati tényező veszélyezteti az euró-forint árfolyamot, év végén pedig többet kell majd fizetni a közös európai valutáért, mint most.