Elkezdődött a hamburgi MM Warburg magánbank 81 éves elnökének, Christian Oleariusnak úgynevezett „cum-ex”pere, amiben a férfit azzal vádolják, hogy a bankon keresztül 280 millió euróval károsította meg a német költségvetést. 

Kick-off in Cum-Ex trial against banker Olearius
Christian Olearius, a cum-ex ügyben indított bírósági tárgyalása első napján.
Fotó: Thomas Banneyer/AFP

A cum-ex ügyletekben a befektetők a német adótörvény hibáját használták ki: éveken át úgy machináltak a részvényeikkel, hogy az adóhatóság végül osztalékok után meg nem fizetett adóból térített vissza a számukra. Ilyen ügyletért már több bankárt és ügyvédet elítéltek. A kölni, frankfurti és további városok vádhatóságai már 1500-nál is több embert meggyanúsítottak az ügyben. Ezek egyike Christian Olearius, akinek az esete hétfőn került a bonni kerületi bíróság elé. 

A vád szerint a férfi 2007 és 2011 között másokkal együttműködésben szervezett cum-ex adás-vételeket, amiknek következtében a bank 280 millió eurónyi jogalap nélküli adó-visszatérítést kapott. 

Az ügyészek arról tájékoztatták az öttagú bírói panelt, hogy Olearius rálátott a banki stratégiákra, továbbá az ügyelteket és a bank adóbevallásait személyesen hagyta jóvá. A vád képviselői szerint Olearius tisztában volt azzal, hogy a cum-ex ügyletek csak az adócsalás miatt voltak nyereségesek. A vád szerint Olearius egy ellenőrzés során még félre is vezette az adóhatóságot. 

Ha a minden vádpontban bűnösnek találják, az egykori bankvezért akár 10 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Olearius a meghallgatáson nem tett nyilatkozatot, ám korábban tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el.

Az ügyészek azt is állítják, hogy a Warburg szándékosan hozott létre befektetési alapokat az adótörvény hibájának kiaknázására. 

Az ügyészség szerint a vezető többször találkozott Olaf Scholzzal, amikor az Hamburg polgármestere volt. Mint az korábban kiderült, a város csak azután kért adó-visszatérítést, miután a szövetségi kormányt azt évekkel később elrendelte tőle. Tehát az is kérdés, hogy a volt polgármesternek és későbbi kancellárnak volt-e köze ahhoz, hogy Hamburg városa önszántából nem igényelt adó-visszatérítést. Scholz tagadja, hogy bármi jogellenest tett volna és állítja, hogy nem emlékszik az Oleariusszal történt találkozói részleteire.

Olearius 2020-ban lemondott a Warburg elnöki posztjáról, majd a BaFin pénzügyi felügyelet nyomására a bank 40 százalékos részesedéséhez kapcsolódó szavazati jogait átadta egy vagyonkezelőnek.

A Warburgot 1798-ban alapították, és Németország egyik legexkluzívabb magánbankja, amely 4 milliárd eurót kezel. A bank közölte, hogy 247 millió eurót visszafizetett az adóhatóságnak, főként Olearius személyes pénzeszközeiből, és nem kívánta kommentálni a tárgyalást. A Warburg szerint 46 millió euró adózás utáni nyereségre tett szert a cum-ex ügyletekből, tavaly viszont már 34,6 millió eurós adózás utáni veszteséget jelentett. A botrány miatt a bank átszervezi a struktúráját – írj a Financial Times. 

Elítélték az évszázad rablásaként elhíresült cum-ex ügy egyik fontos szereplőjét

A cum-ex botrány a magyarországi áfacsalásokhoz hasonlóan az visszaigénylésén alapult, a különbség annyi, hogy ebben az ügyben az osztalékadót igényelték vissza olyan részvények tulajdonosai, akik nem is voltak jogosultak osztalékra.