„Nem fog fellázadni a mosógép” – ez volt az elsőre viccesnek hangzó egyik megállapítása a mesterséges intelligencia (MI) jövőjét kutató blokknak a Brain Bar rendezvényén. Viszont az MI átalakítja majd a munkaerőpiacot, és az embernek nagyon világosan meg kell határoznia, mire és miként használja az új technológiát, hogy ne legyenek súlyos gondjaink.

Hannover,/,Germany,-,April,02,2019,:,Bosch,Rexroth
A Bosch már dobozkicsomagoló és tartalomrendszerező újításon is dolgozik.
Fotó: Shutterstock

Kétfelől közelítették meg ugyanazt a témát a Budapesten, a Magyar Zene Házában zajló kétnapos rendezvényen: Pótsa Mátyás, a Bosch innováció és ökoszisztéma osztályvezetője, valamint Ludovic Peran, a Google emberközpontú mesterséges intelligenciáért felelős termékmenedzsere egyaránt arról értekezett, hogy miként fordíthatjuk a saját javunkra az új technológiát. Egyszerű válaszok nincsenek, távlatok annál inkább.

Elveszi-e a munkánkat az MI?

Pótsa Mátyás előrebocsátotta, hogy digitalizáció nélkül nincs MI sem, egy dokumentum PDF-esítése és érintőképernyőn való megjelenítése még nem digitalizáció. Ha viszont a gyártási vagy tesztelési folyamat során keletkező adatokat összegyűjtjük, és például felhőben, sokak által hozzáférhetően tároljuk, az már az. Ehhez az adatgyűjtéshez ráadásul emberi tudás szükséges, azaz nem jogos az a félelem, hogy az MI tömeges munkahelyvesztést eredményez majd az embereknél. Arra viszont igenis érdemes készülni, hogy átalakulhat a

A lámpagyújtogató-állás megszűnt, viszont mennyi új szakma jött létre a villamos áramnak köszönhetően! Az egyenleg feltétlenül pozitív, csak időbe kerül az átalakulás, és más lesz a munka. De az MI máris teremtett szakmákat, ilyen például az adattudós

– mondta Pótsa Mátyás. Szerinte további folyamatok is automatizálhatók, például a Bosch a Hatvanban található gyárával és a fővárosi k+f-központjával, illetve az ELTE MI-tanszékével közösen olyan fejlesztésen dolgozik, amely képes lenne kicsomagolni a céghez naponta ezrével érkező kartondobozokat, felismerni a tartalmukat és el is helyezni őket.

Milyen lesz a mosás a jövőben?

Az osztályvezető hozzátette: még egy szimpla otthoni ruhamosásba is bevonható az MI, és számtalan előnnyel kecsegtet. Ha például a szenzorok begyűjtik az adatokat, optimalizálható a víz- és energiafelhasználás, a mosó- és öblítőszer-mennyiség, azaz hatékonyabbá és olcsóbbá válhat a folyamat, ráadásul a karbonlábnyom is zsugorodna.

Sokan hallgatták a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről zajló előadásokat is.
Fotó:  Nagy Mihály / Brain Bar

„Az etikai szabályrendszert mindig az ember alkotja meg, és ő dönti el, meddig és mit csinálhat az MI” – tette hozzá Pótsa Mátyás, megjegyezve, hogy nem tart a háztartási gépek öntudatra ébredésétől és lázadásától.

Honnan tudjuk, mit alkotott az ember?

Kicsit más hangszínnel reagált a hasonló félelmeket tükröző kérdésekre Ludovic Peran. A Google munkatársa szerint, mint bármely új technológiánál, ennél is meg kell találni, miként lehet egészségesen a hasznunkra.

Nagyon is indokolt a félelem az MI-től, és csakis akkor lehet jól csinálni, ha a legelejétől óvatosak vagyunk, ezért is tesztelünk kimerítően, mielőtt bármit a piacra engedünk

– részletezte, vonatkozó példaként említve egy legutóbbi kísérletüket, amelyben húsz íróval kutatták, hogy miként tudják bevonni az MI-t. A kérdezz-felelek során is előkerült, hogy az MI mekkora veszélyt jelent a kreatív szakmákra, az írás mellett a kép- és hangalkotásra. A Google szakembere erre úgy felelt, hogy ők kritikus fontosságúnak vélik, hogy egy MI alkotta műről világosan kiderüljön, hogy nem ember alkotta.

February,10,,2023,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,,The,Google
Ha esetleg nem is gondoljuk, akkor is használjuk a mesterséges intelligenciát – évek óta.
Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor bizonyos tekintetben máris késésben lehetünk, mert ahogy az előadása elején elmondta, 

bárki saját tévhitével szemben garantált, hogy a modern ember hét éve is használt már MI-t, mert például YouTube-on a megtekintésre ajánlott videók listáját is MI állítja össze.

Ludovic Peran kitért arra is, hogy a generatív MI a példákból tanul, tehát csak abból tud dolgozni, amit megtanítanak neki, ha valamiből nem lát eleget, nem lesz képes felismerni és használni. Következésképp emberi kötelesség és felelősség, hogy bármiféle diszkrimináció nélkül oktassuk.