Az orosz elnököt a Gazprom és a Rosznyefty orosz energiaipari óriáscégek vezetői, Alekszej Miller és Igor Szecsin is elkíséri októberben a kínai látogatásra. Putyin a tervek szerint a harmadik Egy övezet egy út fórumra utazik Pekingbe, ahol találkozik Hszi Csin-pinggel.

This pool image distributed by Sputnik agency shows Russian President Vladimir Putin visiting Gazprom's Amur Gas Processing plant, near the town of Svobodny, on September 13, 2023. (Photo by Mikhail METZEL / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Az orosz elnök Hszi Csin-ping moszkvai látogatása után kapott meghívást Pekingbe.

A Reuters úgy tudja, hogy az energiaipari óriások vezetői azért tartanak az elnökkel, hogy Oroszország fokozhassa a fosszilis energiahordozók exportját Kína felé. Erre azért lehet szükség, mivel Moszkva pénztárcájából hiányozhat az európai embargó miatt kieső pénz. A háború kitörése után nagymértékben bővült az orosz Kína felé, hiszen Moszkva már csak kisebb mennyiséget tudott Európa felé értékesíteni.

Vlagyimir Putyin utoljára 2022-ben járt Pekingben, néhány héttel az Ukrajna elleni invázió kezdete előtt.

A Reuters azt is írta, hogy 

Putyin vélhetően a Szibéria Ereje 2. földgázvezetékről is tárgyalhat Hszi Csin-pinggel. 

Ha ez a vezeték megépülhetne, akkor Oroszország évi 50 milliárd köbméter földgázt tudna exportálni Kínába, Mongólián keresztül. Ez a vezeték a nyugat-szibériai Jamal-félszigetről szállítaná Kínába az energiahordozót.

A Szibéria Ereje 2. vezetékkel kapcsolatban még sok a nyitott kérdés. A két országnak még meg kell állapodnia a pontos útvonalról, valamint az árakról is. 

Emellett az egész projekt akár 2030-ig is várathat magára, mivel a szakértők szerint Kínának onnantól lenne szüksége nagyobb mennyiségű földgázra.