Nincs változás – a legnagyobb európai gazdaság gondjai nem szűnnek, legalábbis erre utal a gyári megrendelések alacsony száma.

A szakértők sokkal kisebb mínuszt, 4,3 százalékos visszaesést vártak. 

Employees of German car maker Mercedes-Benz work on the chassis of a S-Class passenger car at the 'Factory 56', a completely digitized assembly line, at the Mercedes-Benz manufacturing plant in Sindelfingen, southwestern Germany, on February 13, 2023. Mercedes-Benz will present their 2022 annual results on February 17, 2023. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
Fotó: AFP

Az ukrajnai háború által okozott gyenge téli gazdasági teljesítmény után elmarad a felpörgés, a második negyedévben nem bővült a termelés, de egyelőre úgy tűnik, hogy a harmadik negyedév sem hoz sok jót a német gazdaság számára. 
A negyedik negyedévben 0,1 százalékos növekedést várnak az elemzők, így ismét divatba jött az „Európa beteg embere” kifejezés, amit az 1990-es német újraegyesítéskor használtak. A nem túl kecsegtető megnevezésre a Bundesbank elnöke is reagált. Joachim Nagel elismerte, hogy a gazdaság helyzete valóban nem jó.

Igaz, hogy a téli fél évben technikai recesszióba süllyedtünk, és a fejlődés azóta sem volt kielégítő, de bízunk benne, hogy a kép hamarosan ismét derűs lesz

– hangsúlyozta. Ugyanakkor tévedésnek tartja az erőteljes párhuzamot az 1990-es évekkel, ugyanis szerinte most a kitűnő állapotban van, ellentétben az évtizedekkel ezelőttivel.