Az előzetes adatok szerint a német októberben éves szinten 3,8 százalékra lassult a szeptemberi 4,5 százalék után. Az elemzők 4 százalékos pénzromlásra számítottak, így a vártnál kedvezőbb számokat tett közzé a német statisztikai hivatal. Ez 2021 augusztusa óta a legalacsonyabb inflációs szintnek számít.

Mein Real chain files for insolvency in self-administration
Fotó: Matthias Bein/AFP

A fogyasztói árak havi összevetésben változatlanok maradtak a szeptemberi 0,3 százalékos emelkedést követően, az elemzők itt 0,2 százalékos drágulást vártak. A kedvezőbb inflációs adatok azzal magyarázhatóak, hogy az élelmiszerár-emelkedés 2022 februárja óta a legalacsonyabb szintre, 6,1 százalékra mérséklődött a szeptemberi 7,5 százalék után. Az energiaárak pedig 2021 januárja óta először csökkentek 3,2 százalékkal.

 

Eközben a szolgáltatások inflációja 3,9 százalék volt, ami alig változott az előző havi 4 százalékhoz képest. Az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció 4,3 százalékra lassult, a szeptemberi 4,6 százalék után, ami tavaly augusztusa óta a legalacsonyabb értéknek számít. A pénzromlás kedvezőbb alakulása jó hír Berlinnek, mivel az előzetes adatok szerint Európa legnagyobb gazdasága 0,3 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Erősen köhög a német gazdaság motorja

Mi lesz Európa (Magyarország külgazdasági) motorjával, Németországgal? Vajon indokolt-e a harangok félreverése, a pánikhangulat Németországban és Európában? Az Ukrajna-háború kihatása, az olcsó (oroszországi) energia eltűnése, a belső energiaellátás problémái, a pénz drágulását okozó „kamatfordulat”, a szakmunkáshiány (ezzel összefüggően a migrációs gondok), a recessziós veszély aggasztják a német közgazdászokat. A német ipar büszkesége, az autógyártás is köhög.