Az Egyesült Államok akkora mennyiségű adósságban úszik, hogy a hitelek törlesztésére hamarosan többet kell költenie, mint a védelmi kiadásaira, ami a világ legnagyobb hadseregét és több szövetségesének a háborúját is finanszírozza – írta az Insider.

Businessman,Miniature,Figure,Standing,On,Usd,Banknote,With,Stock,Market
Fotó: Shutterstock

Az amerikai államadósság hatalmas sebességgel nő, és attól tartunk, hogy öt éven belül a kamatfizetések meghaladhatják az ország védelmi kiadásait 

– írta Darrell Spence, a Capital Group közgazdásza a vagyonkezelő pénteki jelentésében.

A vállalat szerint ha a világ legnagyobb gazdaságának az adósságai a költségvetési hivatal által várt ütemben növekednek, akkor a kormány nettó kamatkiadásai a jelenlegi 500 milliárd dollárról 2033-ra akár 1,4 ezermilliárd dollárra is emelkedhetnek.

Az, hogy a kamatfizetések hamarosan meghaladhatják a védelmi kiadásokat, aggodalomra adhat okot a döntéshozók számára, nem sokkal azután, hogy Joe Biden elnök hétfőn ígéretet tett arra, hogy több mint 100 milliárd dollár értékű támogatást kér a Kongresszustól Izrael és Ukrajna támogatására.

Ez az ügy hatalmas problémává vált idén a Wall Streeten, amikor egy politikai sárdobálás következtében a Kongresszus csak az utolsó pillanatban emelte meg az adósságplafont – ennek következtében az amerikai államkötvények a piac történetének a legsúlyosabb eladási hullámát élték át.

Az Egyesült Államok kötelezettségei szeptember 18-án elérték a tragikusan magas, 33 ezermilliárd dollárt – egy hónappal később azonban ez a szám nemhogy csökkent volna, hanem 33,64 ezermilliárdra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy az amerikai államadósság naponta átlagosan 20 milliárd dollárral nő, ezt pedig egyre nehezebben tudja visszafizetni. A Capital pedig arra figyelmeztetett, hogy a felduzzadó adóemelésre kényszerítheti a kormányt, újabb kötvényeladási pánikot robbanthat ki, ráadásul a Fed is magasabbra emelhetné az irányadó kamatot.

Emiatt lassabb is várható, mivel a kormányzati kiadásokat át kell irányítani az adósságszolgálatra. A befektetők számára ez idővel alacsonyabb részvénypiaci hozamokat eredményezhet, tekintettel a GDP-növekedés és a piaci hozamok közötti erős hosszú távú korrelációra.

Az Egyesült Államok kormánya folyamatosan hiteleket vesz fel, amit hamarosan nem fog tudni rendesen törleszteni. Ha ez így folytatódik, akkor kár egy gazdasági válság is kirobbanhat 

– olvasható a Capital jelentésében.

Amerikai államadósság mint automatikus destabilizátor

Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költségvetésben. Ezek alatt olyan adó- és támogatáspolitikai intézkedéseket értünk, amelyek recesszióban fűtik, a fellendüléssel párhuzamosan pedig hűtik a gazdaságot.