Írta:  Solymos Márton „willy fog”, a HOLDBLOG szerzője

Tipikus példa lehet a béreket terhelő adók és munkanélküli-segélyek párosa; recesszióban a segélyek folyósításával növekszik a kiadási, a foglalkoztatás csökkenésével csökken az adókon keresztül a bevételi oldal, emelve a deficitet, lökést adva a gazdaságnak. Gazdasági fellendüléskor a fokozatos csökkenésével épp ellenkező folyamat játszódna le, növelve a bevételeket és csökkentve a kiadásokat.

Kültéri állásbörze
állás, munka, munkanélküliség, amerika,
Job-seekers gather around employers' tents at an outdoor job fair at the Crenshaw Christian Center in South Los Angeles, August 31, 2011.  US President Barack Obama and his top Republican foe House Speaker John Boehner feuded over a date to debut a new White House jobs plan Wednesday, as trust between Washington's most powerful men sank to a new low. Obama asked to address a joint session of Congress on September 7 to unveil his new assault on 9.1 percent unemployment but Boehner replied in a public letter to the president saying Obama's requested date was not feasible and suggested the following night for the address instead.  .AFP PHOTO / ROBYN BECK (Photo by ROBYN BECK / AFP)
Állásbörze az Egyesült Államokban. Fotó: AFP

Emellett létezhetnek olyan újraelosztó intézkedések is, amelyek „önmagukat finanszírozzák”. Egy kiegyensúlyozott költségvetésben a nyugdíj-hozzájárulások és az inflációhoz kötött nyugdíjkiadások kiválóan tudják kioltani egymás hatását – keresleti sokkok alatt. Magas kereslet mellett nő a foglalkoztatottság és az  

Ezen mechanizmusok javarészt a keynes-i közgazdaságtan eszközeinek számítanak, mely ág – a történelmi létjogosultságával összhangban – a keresleti oldali sokkokat igyekszik kisimítani állami beavatkozással, fiskális és monetáris eszközök használatával.

Az elmúlt hónapok kiemelkedő témája volt az amerikai államadósság és deficit. A téma politikai csatározások alapjául is szolgált, ami majdnem technikai csődhöz vezetett a világ vezető gazdaságában, illetve a szigorú monetáris politikát meghazudtoló idei amerikai egyik motorjaként is szolgált.

Szövetségi államháztartás egyenlege
 

A 2020–2021-es Covid-időszak erősen támogató fiskális politikája után, 2022 elejére konszolidálódni látszott a hiány, azonban az elmúlt másfél évben újfent egyre romlik az egyenleg. Habár könnyű lenne a döntéshozókat hibáztatni a túlköltekezésért, a hiány legnagyobb része bármiféle fiskális beavatkozás nélkül jöhetett létre.

A 2022 eleji csúcshoz képest a megnövekedett hiány körülbelül negyven százaléka az adópolitika robotpilótájának számlájára írható,

míg majdnem negyedét a kamategyenleg romlása okozta. Azaz a megnövekedett deficit bő harmadáért felelős csak a kormányzat. Az automatikus destabilizátor szerepét – amely gazdasági túlfűtöttség mellett még növelte a deficitet – a megtakarításokra kivetett adók, illetve a társadalombiztosítási kiadások adták. 

Míg az utóbbi kiadások közül több juttatás is inflációhoz kötött, így az államnak komoly emeléseket kellett eszközölnie a 2022 inflációs sokk nyomán, addig az előbbi szintén a megemelkedett infláció miatti szigorú monetáris politika áldozatává vált – a 2022-es tőkepiaci turbulenciák után több százmilliárd dollárnyi nyereségadó esett ki a büdzséből.

Szövetségi államháztartás elsődleges egyenlege
 

A jó hír, hogy a helyzet javulhat középtávon. Az infláció a tavalyi 10 százalékos csúcsáról a 3–4 százalékos sávba mérséklődött, míg a vezető részvényindexek 14-25 százalékos pluszban vannak eddig idén. 

Habár az államadósság átárazódása az idő előrehaladtával fokozatosan folyik, a kamatpálya emelkedése jelentősen lassult – 4,25 százalékos emelkedés tavaly, eddig csupán 1 százalékos emelkedés idén, és még negyed százalék idénre benne van a csőben.

Így a Federal Reserve a kamatemelési ciklusának befejezésével nemcsak a szigorú monetáris kondíciókat tudja fenntartani, de a fiskális hátszelet is kifoghatja a gazdaság vitorlájából.