Az éjszaka folyamán az Ukrajna területére lőtt harminc orosz drónból tizenhatot kilőttek az ukránok – közölte az ukrán légierő vasárnap a Telegram-csatornáján hozzátéve, hogy a támadásokat déli, délkeleti és északi irányból indították, a közép-ukrajnai cserkaszi régiót megszórva a drónokkal. Nem kis kárt okoztak ezzel az agresszorok, Ihor Taburets cserkaszi kormányzó arról számolt be a közösségi csatornán, hogy Uman városában találatok érték az ipari infrastruktúrát.

Fotó: AFP

A légi csapások következtében raktárépületekben keletkeztek tüzek, különösen a gabonatárolókban okozva károkat, egy ember megsérült

– írta a kormányzó a Telegramon. Az ukrán elnöki hivatal pedig azt közölte, hogy a déli mikolajivi területen és a keleti dnyipropetrovszki területen is megrongálódott a polgári infrastruktúra és több raktár. 

Szakértők szerint ez lesz mostantól az oroszok receptje, főként az ukrán energetikai rendszerre és az élelmiszeraktárakra mérnek csapásokat, hogy a tél közeledtével megbénítsák annak működését, 

hogy Ukrajna áram és fűtés nélkül maradjon és éhezzen a lakosság.

Az oroszok sem alhattak édesdeden, ukrán területről ugyanis drónokat lőttek ki a nyugati szmolenszki terület és a déli krasznodari terület irányába, előbbi felett három, utóbbi felett pedig egy robotrepülőgépet tudtak ártalmatlanítani az oroszok a kora hajnali támadás során a védelmi minisztérium közleménye szerint. Arról nem szólt az orosz kommunikáció, hogy négyből négy drónt lőttek le, vagy volt több, közte olyan, amely esetleg célba is talált.

Eközben békésebb híreket is közölt a Reuters: a MarineTraffic adatbázisra hivatkozva azt írta, hogy miután berakodtak, vasárnap hajnalban három teherhajó elhagyta az ukrán fekete-tengeri kikötőket. Az Azara, a Ying Hao 01 és az Eneida ömlesztettáru-szállító hajók 

127 ezer tonna mezőgazdasági termékkel, illetve vasérccel megrakodva indultak célállomásukra, 

Kínába, Egyiptomba és Spanyolországba. A MarineTraffic adatai szerint vasárnap négy új ömlesztettáru-szállító hajó – az Olga, Ida, Forza Doria és a New Legacy – lépett be ukrán vizekre és tart a fekete-tengeri kikötők felé. 

Ezek a legutóbbi szállítmányok azóta, hogy Kijev ideiglenes humanitárius folyosót hozott létre a gabonaexportjának lebonyolítására, miután Oroszország múlt hónapban egyoldalúan felmondta az ukrán számára biztonságos áthaladást lehetővé tevő megállapodást. 

Miután tavaly megszállta Ukrajnát, Moszkva lezárta a világ egyik legnagyobb gabonaszállítójának fekete-tengeri kikötőit, amit Kijev és nyugati támogatói a globális élelmiszer-ellátást fenyegető zsarolási kísérletnek neveztek.