Oroszország július óta csaknem 300 ezer tonna gabonát semmisített meg az ukrán kikötői létesítmények és a hajók elleni támadások során – közölte pénteken a Reuters szerint az ukrán kormány, rámutatva, mekkora veszélyt jelent a háború a globális élelmezésbiztonságra.

ODESA REGION, UKRAINE - SEPTEMBER 17, 2022 - Another eight vessels with 195,000 tonnes of Ukrainian agricultural products have left the ports of Odesa and Chornommorsk as part of the 'grain initiative', Odesa Region, southern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Yulii Zozulia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Yulii Zozulia / NurPhoto / AFP

Nyáron Moszkva felmondta az ENSZ által közvetített megállapodást, amely lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos exportját a Fekete-tengeren keresztül. Azóta az orosz erők 17 támadás során hat polgári hajót és 150 kikötői és gabonatermelő létesítményt támadtak meg, elpusztítva az ezeken tárolt, exportra szánt terményeket – mondta Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes.

Oroszország arra törekszik, hogy elmélyítse az élelmiszerválságot azokban az országokban, amelyek az ukrán termékektől függenek

– mondta Kubrakov.

Az ukrán kikötőkben okozott károk 40 százalékkal csökkentették az ország gabonaexport-potenciálját – tette hozzá. Oroszország a Fekete-tengeren és a Dunán is támadta a kikötői létesítményeket.

Kubrakov ugyanakkor azt is elmondta, hogy 21 gabonát szállító hajó már használta a Fekete-tengeren a Kijev által augusztusban létrehozott új „humanitárius” gabonafolyosót.

A miniszterelnök-helyettes szerint az ENSZ korábbi fekete-tengeri gabonakezdeményezése keretében Ukrajna 33 millió tonna gabonát exportált, amelynek 60 százalékát afrikai és ázsiai országokba szállították.

Mint ismert, Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza- és kukoricaexportőre.

Oroszország egyelőre nem reagált a hírre.