Közélet

Orosz és ukrán óriáshajók ütköztek össze a Márvány-tengeren

Egy Izmailból indult ukrán gabonaszállító teherhajó a Márvány-sziget mellett ütközött neki az orosz teherhajónak. Az ukrán hajó súlyosan megsérült, a fedélzet nagy része megsemmisült.

Egy ukrán gabonaszállító teherhajó összeütközött egy Oroszországból érkező hajóval a Márvány-tengeren. Az ukrán hajó járt rosszabbul.

Grain is loaded aboard a cargo ship at the Azov Sea Port, Rostov region, on July 22, 2023. On July 21, 2023, Russia said that it understood the concerns African nations may have after Moscow left the Ukrainian grain deal, promising to ensure deliveries to countries in need. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

Az orosz hajó is gabonát szállított. Mind a két teherhajóban súlyos károk keletkeztek – írta a RIA Novosztyi a török parti őrség főigazgatóságának információira hivatkozva.

Az ukrán hajó Izmail kikötőből indult és Valenciába tartott. Egy 122 méter hosszú, ömlesztett árut szállító hajóról van szó. A Haje Halimeh ukrán teherhajó a Márvány-tengeren, a Márvány-sziget közelében ütközött össze a 169 méter hosszú, orosz Aszomatosz teherhajóval. Az Aszomatosz az oroszországi Kavkaz kikötőből indult és az izraeli Asdodba kikötőbe tartott.

Egyelőre úgy tudni, hogy a balesetben senki nem sérült meg, illetve környezetkárosodás sem történt.

A nagyobb kár a Haje Halimeh-ben történt, az ukrán hajó fedélzetének nagy része megsemmisült.

Izmail az ukrán gabona terjesztésének egyik legfontosabb pontja

Izmail ukrán folyami kikötőváros a Duna partján fekszik. Mióta Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, Ukrajna képtelen a tengeren szállítani a terményeit. Emiatt értékelődött fel Izmail szerepe, ahonnan a Dunán indíthatják el a gabonaszállító hajókat.

Izmail az utóbbi hónapokban az orosz dróntámadások egyik fő célpontja. Már több katonai drón is becsapódott a területére, kárt okozva az infrastruktúrában. Mivel Izmail közel fekszik a román határhoz, így már több esetben előfordult, hogy az ide tartó orosz drónok végül lezuhantak Románia területén. Románia a NATO tagja, így ezek az esetek komoly fenyegetést jelentenek a háború eszkalációjával kapcsolatban.

 

ukrán gabona Márvány-sziget Duna orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek