A katari QatarEnergy állami olaj- és gázipari vállalat hosszú távú, 27 évre szóló szerződést kötött az olasz Eni energiavállalattal cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról Olaszországnak.

World Petroleum Congress In Calgary
Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

A QatarEnergy hétfői közleménye szerint Olaszországba 2026-tól évente legfeljebb egymillió tonna (1,5 milliárd köbméter) cseppfolyósított földgáz (LNG) érkezik majd Katarból. Az LNG-t a Piombino kikötőjében található FSRU Italia úszó LNG-terminálon rakodják ki. Olasz közlés szerint a hétfőn bejelentett szerződés az ellátási források diverzifikációja révén hozzájárul Olaszország ellátásbiztonságához.

Az ENI egy korábbi megállapodás keretében 2007 óta összesen 2,9 milliárd köbméter LNG-t importált Katarból.

Két héten belül ez volt a harmadik európai LNG-szállítási megállapodás Katarral. A QatarEnergy és a brit székhelyű Shell két hosszú távú megállapodást írt alá 27 évre, évi összesen 3,5 millió tonna LNG szállításáról Katarból Hollandiába. Ezt megelőzően a QatarEnergy két szerződést is aláírt a TotalEnergiesszel, legfeljebb évi 3,5 millió tonna LNG exportjáról szintén 27 évre. Ezek a szállítmányok a dél-franciaországi Fos Cavaou LNG-fogadó terminálhoz érkeznek.

MET-megállapodás: az amerikai Commonwealth húsz éven keresztül fogja pumpálni Európába az LNG-t

Az amerikai Commonwealth 20 éves megállapodást kötött a svájci székhelyű MET csoporttal LNG-vásárlásra. Az üzlet évi egymillió tonna cseppfolyósított földgázról szól. A Commonwealth még építi a cseppfolyósító üzemét, a tervek szerint a szállítások 2027-ben indulhatnak el.