A legrosszabbkor jött a palesztin–izraeli háború a magyar gazdaság számára, amely épp hogy kiheverte az energiaársokk okozta sebeket, most újra ugyanazokkal a kihívásokkal nézhet szembe. Tavaly ilyenkor döntött újabbnál újabb rekordokat a gáz ára, aztán a villamos energia árának emelkedésével kiegészülve csúnyán kibillentette az ország gazdaságának egyensúlyát, és a forint tavaly őszi gyengülését okozta.

An Israeli tank manuevers at an undisclosed location on the border with the Gaza Strip on October 15, 2023. More than one million people have been displaced in the Gaza Strip in the last week, the UN said on October 15, after a week of Israeli bombardment and warnings about a ground attack against Hamas commanders. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Fotó: Menahem Kahana / AFP

Most azonban annyiban mindenképpen változik a képlet, hogy nem a gáz árára, hanem az olaj mozgására szegeződhet a döntéshozók tekintete.

Ne legyen kétségünk, a Közel-Kelet egyik legfőbb nyersanyagforrása biztosan nem fogja tudni függetleníteni magát a következő hetek eseményeitől, az olajár a háború eszkalálódásával, azaz a szomszédos országok bekapcsolódásával azonnal 100 dollár fölé repülhet, az pedig a hazai üzemanyagárakban és az inflációban is megjelenhet.

A történelmi előzmények ismeretében a félelem valós, a most kirobbant fegyveres konfliktus előtt pont ötven évvel,  az 1973-as jom kipuri háború után jelentették be az OPEC arab országai, hogy az Izraellel szövetséges országoknak nem küldenek olajat, ezzel párhuzamosan pedig drasztikusan megemelték az olaj árát, előidézve a 20. század legnagyobb olajválságát. A kérdés, hogy megismétlődhetnek-e az akkori események.

Irántól és Amerikától függ, hogy lesz-e újabb olajválság

Jelenleg nem tudjuk, hogy egy súlyosabb válság vagy egy gyorsan megoldódó válság irányába mozdulunk el, annyi azonban biztos, ameddig széles körben nem érintettek az olajpiaci szereplők, és megmarad a mostani szinten ez a konfliktus, addig semmi nem indokolja, hogy egy hasonlóan durva olajválsággal nézzünk szembe

– mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki szerint lesz némi kockázati prémium a piacon, ami megjelenhet a hazai üzemanyagok árában, de drasztikus változásra alapvetően nem számít, egyelőre nincs jele annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok fellépne Iránnal szemben, sőt. 

A szakember szerint ugyan vannak egészen szélsőséges forgatókönyvek is, ugyanakkor ezek realitását mérsékli, hogy az olajpiacon mesterségesen szűken van tartva a kínálat, az olajtermelők tudatosan visszatartják a termelésüket, hogy 90 dollár körül tartsák az olaj árát. Szerinte abban a pillanatban, ahogy elpattanna az ár a konfliktus hatására, és visszaesne a kereslet, az újabb lépésre késztetné a termelőket. „Száz dollár az a küszöb, amely mellett meredeken visszaesne az olaj iránti kereslet, és ami már sértené az olajkitermelők pénzügyi-gazdasági érdekeit” - magyarázta az elemző, hozzátéve, ott már belépnének többlettermeléssel, visszaállítva a 90 dollár körüli egyensúlyt. Ha az olajválsághoz hasonló eseménysorra nem számít is Virovácz Péter, de a dollár esetleges erősödése miatt elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar jövőre végül egy-másfél százalékponttal magasabb legyen a vártnál.

Talán 1000 forint nem lesz, de 700-800 forintos benzinár nem zárható ki

Németh Dávid, a K&H Bank vezetője elemzője is úgy látja: ha nem súlyosbodik a mostani konfliktus, akkor nem lesz látványos áremelkedés az olajnál, ellenkező esetben már más lesz a helyzet.

A közgazdász szerint egy durvább eszakaláció esetén felmehet az olaj ára 140-150 dollárra is, így ha 1000 forint nem is lesz az üzemanyagok ára Magyarországon, de 700-800 forint már könnyen lehet.

A drágulás nemcsak a kőolaj mozgásából fakadhat, hanem a forint-dollár árfolyamából is, ugyanis ilyen helyzetben az amerikai fizetőeszköz borítékolható, hogy menekülődevizaként működne, tehát újra nyomás alá kerülne a forint. Az inflációt egy-másfél százalékponttal növelhetné egy ilyen eseménysor. De mindez csak a közvetlen hatás, egy ilyen magas ár, ha tartósnak bizonyulna, biztosan fékezné a világgazdaságot is. Arra a kérdésre, hogy megismétlődhet-e a ’73-as olajválság, azt mondta, az alapforgatókönyv szerint nem, de a Közel-Keleten ezt sem lehet teljesen kizárni.