Nemzetközi gazdaság

Megszólalt Lagarde – ez a forintnak rosszuleshet hétfőn

Nyilatkozott az Európai Központi Bank elnöke, és mivel elégedettnek tűnik a kamatok jelenlegi szintjével, a szavai nem nyújtanak támasztékot a hónapok óta gyengülő eurónak. Ha ez hétfőn dollárerősödést okoz, az akár a forintnak is rosszuleshet.

Próbára teheti az euró és a forint árfolyamát is hétfőn Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke friss nyilatkozata. Az elnök október 2-án adta az interjút a francia La Tribune Dimanche-nak, ami csak vasárnap jelent meg, és a hatása a devizapiacon a hét elején lesz látható.

Governing Council meeting with interest rate decision
16 June 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB) speaks at the press conference on the previous Council meeting. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Boris Roessler / AFP

Nem egyértelmű, a devizakereskedők hogy értelmezik majd Lagarde szavait, mindenesetre nem pozitív az euró számára, és akár a dollár erősödését is okozhatja – amit pedig a forint alapesetben nem szokott szeretni –, hogy az elnök bizalmát fejezte ki: az EKB a jelenlegi kamatai mellett visszanyomhatja az inflációt a 2 százalékos céljára.

Az euróövezet inflációja 4,3 százalékra mérséklődött szeptemberben (tavaly ősszel még 10 százalék felett járt). Az EKB a múlt hónapban rekordmagas, 4 százalékos szintre emelte fő kamatát. 

Az EKB fő kamata elérte azokat a szinteket, amelyeket ha elegendően hosszú ideig fenntartunk, az jnagyban hozzájárul, hogy az időben visszatérjen a célhoz

– fogalmazott Lagarde a Reuters átirata szerint. Hozzátette: optimizmusát az infláció gyors esése is táplálja, sok egyéb tényező mellett. Augusztusban még 5,2 százalékos inflációt mértek. 

Van pozitív hír is a Lagarde-interjúban a forintnak

Az EKB vezetője azért is bizakodó, mert úgy látja, Európában haladnak a gazdasági reformok, és mert a gáztartalékok helyzete jobb, mint korábban volt. „Egy évvel ezelőtt ki gondolta volna, hogy 2023 szeptemberére több mint 91 százalékra tölthetjük fel a gáztartalékainkat?” – tette fel a költői kérdést. 

Ez megengedi, hogy ha nem is nyugodtan, de legalább sokkal nagyobb bizalommal tekintsünk az érkező tél elé

– tette hozzá. Ha Lagarde szavai a piacokra is nyugtatólag hatnak az energiahelyzetet illetően, az pozitív tényező az euró és a forint számára is.

A forint hétfői mozgását várhatóan technikai tényezők is befolyásolják majd, illetve pozitív hírnek lenne tekinthető a kiszivárogtatás is, hogy Szaúd-Arábia késznek mutatkozik növelni olajtermelését az év elején – a devizapiaci helyzetet azonban összezavarhatja a szombaton kitört izraeli háború.

Tovább szkanderozhat a jövő héten a formába lendült forint

A hét második felében már megmutatta erejét a magyar fizetőeszköz, hamarosan kiderül, marad-e a lendületből.

 

forint EKB infláció Christine Lagarde kamat
Kapcsolódó cikkek