Franciaország és Mongólia 1,6 milliárd eurós megállapodást írt alá, amely megnyitja az utat az uránbányászat előtt a tengerparttal nem rendelkező országban. A szerződés értelmében az atomiparban érdekelt francia vállalat, az Orano fogja üzemeltetni a délnyugat-mongóliai Zuuvch-Ovoo bányát. Az építkezés a jövő évben kezdődik, a termelés beindulása 2028 körül körül várható. Párizs szerint a projekt a jövőben a globális urántermelés 4 százalékát adhatja.

ULAANBAATAR, MONGOLIA - APRIL 04: A view from traditional Mongolian tents in Ulaanbaatar, Mongolia on April 04, 2022. Mongolia is among the countries that tourists from all over the world wonder about with its steppes. One of the first stopovers for those who come to this geography is the capital city of Ulan Bator. The 40-meter-high Genghis Khan Statue, located in the Tsonjin-Boldog region, an hour away from the capital, attracts the attention of visitors. Visitors to the monument made of stainless steel can take the elevator to the upper part of the statue. Sergen Sezgin / Anadolu Agency (Photo by Sergen Sezgin / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A lakosság több mint egyharmada a fővárosban él a világ legritkábban lakott országában.
Fotó:  Sergen Sezgin / Anadolu Agency / AFP

A két kormány közötti kapcsolatok felmelegedésének jeleként a mongol elnök péntekig háromnapos állami látogatáson tartózkodik Párizsban. Májusban Emmanuel Macron volt az első francia államfő, aki Ulánbátorba utazott. Az elnöki hivatal a hét elején közölte, hogy a Francia Fejlesztési Ügynökségen keresztül több tízmillió euró értékben ruháznak be a világ legritkábban lakott országába – írja a Nikkei Asia.

Párizs igyekszik diverzifikálni a nyersanyagellátást, míg Ulánbátor csökkenteni akarja függőségét Pekingtől és Moszkvától. A Magyarországnál tizenötször nagyobb területű, de mindössze 3,3 millió lakosú, Kína és Oroszország közé ékelődő ország exportjának közel 90 százalékát a fémek, a nyersanyagok és az energiahordozók teszik ki, ezeket főleg a hatalmas szomszédjai vásárolják meg.

A bányászat messze a mongol gazdaság legnagyobb ágazata, amely az ipari termelés 72 százalékát, a közvetlen külföldi befektetések 70 százalékát és a teljes 24 százalékát adja. A többi között rézben, szénben, aranyban, vasércben, kőolajban, uránban, fluoritban és cinkben gazdag Mongólia bátorítja az amerikai és az európai cégek bányászati beruházásait, de Kína továbbra is az ásványi nyersanyag exportjának elsődleges piaca marad. 

Az ország képességét, hogy a nyugati piacok jelentős beszállítójává váljon, több tényező is korlátozza. Először is szegényes az infrastruktúra, területének nagy része füves puszta, és nem rendelkezik tengerparttal, így a nyersanyagok szállítása kizárólag Oroszországon vagy Kínán keresztül valósítható meg. A földben rejtőző kincsek ugyan érdeklik a nyugati kormányokat, de a geopolitikai feszültségek miatt ezek kijutását Moszkva és Peking bármikor megakadályozhatja.

Újabb országban terjeszkedne a Tesla

Luvsannamsrai Oyun-Erdene mongol miniszterelnök és hétfőn virtuális találkozón tárgyalt az ázsiai országban történő lehetséges terjeszkedésről és befektetésekről, nem sokkal azután, hogy a Tesla-vezér Kínába látogatott. A kormány kiemelte, hogy elkötelezettek az olyan együttműködések mellett, amelyek elősegítik az új technológiák fejlesztését és a beruházások növelését az országban.