Az orosz kormány kész a következő napokban részlegesen feloldani a dízelexport-tilalmat – jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Kommerszant című napilap. Az értesülés szerint a könnyítés csak a vezetéken szállított üzemanyagra vonatkozik majd, és elképzelhető, hogy kvótát szabnak rá, hogy elkerüljék a nagykereskedelmi árak növekedését. A benzinre vonatkozó exporttilalom azonban egyelőre marad.

Gas,Pipeline,Gazelle.,One,Part,Of,Nord,Stream,Pipeline,From
Vezetéken ismét megindulhat a dízelexport.
Fotó: Shutterstock

A dízel teszi ki az orosz feldolgozott olajtermék exportjának zömét – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. Tavaly 4,817 millió tonna benzint és majdnem 35 millió tonna dízelt exportáltak orosz vállalatok. A tilalmat a kormányzat a belső piac stabilizálásával magyarázta, de elemzők szerint a valódi a cél az árak felverése. A gázolaj a világgazdaság egyik legfontosabb terméke, amelyet a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és az építőiparban is használnak.

A Kommerszant beszámolója szerint Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szerdán a szokásos heti egyeztetésen vitatja meg a tilalom esetleges enyhítését az olajipari vállalatok képviselőivel. Novak már a múlt héten jelezte, hogy kvótához köthetik az üzemanyagexportot, ha a szeptember 21-én bevezetett teljes kiviteli tilalom hatására nem csökkennek a belföldi árak.

Ez egyelőre nem tűnik problémának, mert 

a benzin és a gázolaj ára folyamatosan esik,

a tilalom bevezetése óta a helyi tőzsdei jegyzésekben a benziné majdnem 10, a gázolajé pedig 23 százalékkal.

A Brent árfolyama 5 napos
 

A Kommerszant szerint az orosz olajvezeték-monopóliummal rendelkező 

Transznyefty tároló létesítményei szinte kimerültek, és a többletmennyiség átirányítása a hazai piacra technológiailag szinte lehetetlen.

Novak egyébként kedden még azt mondta, hogy a kormány nem határozta meg, pontosan meddig tart majd az üzemanyagexport tilalma.

Az elemzői várakozások eltérők azzal kapcsolatban, hogy meddig lesznek érvényben az intézkedések. A JPMorgan szerint néhány hétig, az októberi betakarítási szezon lezárultáig tarthat, míg az FGE Energy szerint az orosz benzinkészletek feltöltésére akár két hónapig is szükséges lehet.

Omsk,,Russia,July,6,,2010:,Gas,Stations,"gazpromneft".,Design,Elements
Oroszországban a tilalom bevezetése óta folyamatosan csökken a benzin és a dízel ára.
Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy Oroszország a világ egyik legnagyobb olajtermelője, az elmúlt hónapokban benzin- és gázolajhiánytól szenvedett, mivel a magas exportárak miatt a finomítók számára előnyösebbé vált termékeik külföldön történő értékesítése – emlékeztetett a Reuters.

Az olaj világpiaci ára egyébként minimálisan csökkent szerda reggel a termelő országok (OPEC+) minisztereinek ülése előtt. A piac mérlegeli, minek lesz nagyobb hatása: a kínálat szűkösségének vagy a kereslet csökkenésének, amelyet a magas kamatlábak okozta gazdasági visszaesés okozhat.

A Brent ára 0,2 százalékkal, hordónként 90,74 dollárra esett, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) húsz centtel lett olcsóbb, hordónként 89,03 dolláron jegyezték. (Egy dollár 371,7 forint.)