Közélet

Mikor még az oroszoknak sincs elég: Moszkva korlátozza az üzemanyagexportot

Nincs elegendő finomított termék, így benzin vagy gázolaj, ezért szabhat határt a kivitelnek Moszkva.

Ideiglenesen korlátozza a benzin és a gázolaj kivitelét Oroszország, hogy a belső piacot stabilizálja – jelentette be csütörtöki közleményében az orosz kormány. A döntést megelőző napon Alekszander Novak miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt két napon 4 százalékot esett a benzin ára az árutőzsdén, miközben a dízelé is csökkent.

Russian Oil Tank. oil tank background, Russia flag on tank, sanctions on Russian oil.  3D work and 3D illustration
Fotó: Shutterstock

Novak szerint a minisztertanács igyekszik kiegyensúlyozni a nagykereskedelmi piacot, és ha kell, hajlandó drasztikus lépéseket is tenni. Az elmúlt hónapokban az üzemanyagok ára Oroszországban is sorozatosan új rekordokat állít fel, és a kutakon kifejezetten gyorsult a drágulás. Szakértők szerint ennek hátterében részben a szürkeexport állhat – írja a Ria Novoszty.

Az egyik lehetséges megoldás, hogy a hatóságok létrehozzák az engedélyezett exportőrök listáját. Szeptember elején Pavel Szorokin energiaügyiminiszter-helyettes 

egy olyan rendelettervet nyújtott be a kormány és az elnök felé, mely csak a termelőknek engedélyezné a olajtermékek kivitelét.

Az üzemanyaghiány okai között a finomítók karbantartása is szerepet játszhat, ahogy az ezen létesítmények elleni dróntámadások és a vasúti szállításon kialakult szűk keresztmetszetek is.

Csehek, németek tódulnak a lengyel benzinkutakra, már a stratégiai tartalék fogy

A lengyel példa mellett francia is van az üzemanyagár-sapka önkéntes vagy annak tűnő bevezetésére. Magyar nincs.

 

olajtermék gázolaj benzin Oroszország
Kapcsolódó cikkek