Ausztria bruttó hazai terméke (GDP) a harmadik negyedévben – szezonális kiigazítással – az előző negyedévhez mérten 0,6 százalékkal csökkent az Eurostat szabványos számítási modelljével kalkulálva – közölte hétfőn a Wifo gazdaságkutató intézet.

Austria,,Parliament,Architecture,With,Building,And,Statue,,Vienna
Már a második egymást követő negyedévben esett vissza a lakossági fogyasztás Ausztriában.  Fotó: Meryll

A második negyedévben az osztrák negyedéves bázison 0,8 százalékkal csökkent, az idei első negyedévben pedig 0,1 százalékkal nőtt. 

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az osztrák GDP az idei harmadik negyedévben 1,2 százalékkal, a második negyedévben pedig 1,1 százalékkal esett vissza, miután az első negyedévben még 1,6 százalékos volt a növekedés. 

Technikai recesszióról beszélünk, ha zsinórban két negyedéven keresztül zsugorodik a gazdaság.

A magánháztartások fogyasztói kereslete gyorsuló ütemben esik vissza az előző negyedévhez mérten, hiszen a második negyedévben 0,3 százalékkal, a harmadikban pedig már 1 százalékkal mérséklődött.

Az ugyanakkor a szeptember végén lezárt 3 hónapban 2,4 százalékkal nőtt a második negyedévihez képest, míg az 2,5 százalékkal haladta meg a negyedéves bázist. A második negyedévben az export 2,4 százalékkal, az import 1 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben. Az export harmadik negyedéves növekedése valószínűleg halasztási hatásoknak volt tulajdonítható, az elmúlt fél évben összességében azonban stagnált a kivitel.

Ausztriában a gazdasági növekedést elsősorban a gyenge hazai és külföldi kereslet fogja vissza – véli a Wifo.