Szeptemberben ismét megugrott az amerikai foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig változatlan maradt, ami arra ösztönözheti a Fedet, hogy egy újabb kamatemeléssel próbálja meg lehűteni a gazdaságot.

United,States,Federal,Reserve,Bank,Building,On,Constitution,Avenue.,Washington,
Fotó: MDart10

A teljes, nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 336 ezer fővel nőtt meg szeptemberben, amely több mint a duplája volt az elemzők előrejelzésének

– derül ki az munkaügyi statisztikai hivatal adataiból. A munkanélküliségi ráta 2023 szeptemberében 3,8 százalék volt, ami nem változott az előző hónap 2022. februári csúcsához képest, és kissé meghaladta a 3,7 százalékos piaci várakozásokat. A munkanélküliek száma változatlanul 6,36 millió fő volt.

Az amerikai munkanélküliségi ráta 1 éves
 

A munkaerőpiaci részvételi arány szintén változatlanul 62,8 százalék volt, ez 2020 februárja óta a legmagasabb érték. A bérek még mindig gyorsabban emelkednek, mint a 3,5 százalékos ütem, amelyre a közgazdászok szerint szükség lenne a Fed 2 százalékos inflációs céljának az eléréséhez.

A rugalmassága 18 hónappal azután, hogy az amerikai jegybank elkezdte emelni a kamatlábakat a kereslet lehűtése érdekében, arra utal, hogy a monetáris politika még egy ideig szigorú maradhat. 

A piacok arra számítanak, hogy a Fed november 1-jén, legközelebbi ülésén kénytelen lesz kamatot emelni.  

Az adatok nyilvánosságra hozatalát követően a tízéves amerikai államkötvény hozama 4,86 százalékig szaladt fel. A forint forint 369,5-re emelkedett a dollárral szemben, az euró pedig 1,05-ig esett.

Illúzió az amerikai kamatok gyors apadása – a forint is megreccsenhet a Fed üzeneteire

Az elmúlt években csöndben megemelkedett a hosszú távú stabilitást biztosító semleges kamatszint. Az amerikai kamatpályák felfelé tolódása dollárerősödést hozott, míg a forint szánkópályára került mind az euróval, mind a dollárral szemben.