A pénteken esedékes havi foglalkoztatási jelentés lehet az utolsó az Egyesült Államokban, amely erős adatokat tartalmaz, mielőtt a teljes elkezdene lelassulni – írták a Bloomberg elemzői.

Hartford,,Connecticut,,Usa,-,Oct,23rd,2017:,Walmart,Departmental,Store
A Walmart, az Egyesült Államok legnagyobb magánmunkáltatója már szeptemberben elkezdte lefaragni a béreit.
Fotó: Shutterstock

A szeptemberi jelentés az előrejelzések szerint 173 ezer újonnan felvett munkavállalóról számol be – a közgazdászok szerint azonban számuk már egy hónap múlva meredeken visszaesik, októberben már csak 100 ezer új alkalmazott kerül fel a bérlistákra. 

„A szeptemberi bérszámfejtési jelentés visszafelé mutat. A hónap elején végzett felmérésünk óta a pénzügyi feltételek jelentősen szigorodtak, miközben országszerte sztrájkok robbannak ki” – írták a Bloomberg elemzői, hozzátéve:

Érdekes módon nem az elbocsátások számának emelkedése, hanem a munkaerő-felvétel lassulása szokta megelőzni a magasabb munkanélküliségi rátát, ez a dinamika pedig most kezd el felerősödni.

A közgazdászok azt várják, hogy szeptemberben a munkaerőpiaci részvételi arány változatlanul 62,8 százalék marad, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra csökken, az átlagos órabér pedig további 0,2 százalékkal nő meg.

Rossz hír a forintnak

Bár az elemzők a következő hónapokban jelentős lassulást várnak a munkaerőpiacon, az erős szeptemberi adatok arra ösztönözhetik a Fedet, hogy újabb kamatemelést hajtson végre, amellyel megpróbálná visszafogni a makacs inflációt.

Az amerikai jegybank szigora a dollár erősödéséhez vezethet, ez pedig hagyományosan rosszul érinti a fejlődő piaci devizákat, köztük a forintot is – az erős munkaerőpiaci adatok emiatt ismét lelökhetik a lejtőn a magyar fizetőeszköz kurzusát.

A dollár-forint árfolyam 1 hó
 

A szeptemberi számok tovább bővítenék azoknak a nemrég megjelent adatoknak a sorát, amelyek az amerikai munkaerőpiac közelgő gyengülésére utalnak.

A hetente leadandó munkanélküliségi biztosítási kérelmek az eddigi legalacsonyabb szintre estek le az év elején kezdődő stabil emelkedés után, a Challenger, Gray & Christmas legfrissebb adatai pedig arra utalnak, hogy a vállalatok az ünnepekre készülve visszafogják a leépítési terveket.

Az ADP kutatóintézet havi jelentése azonban 2021 eleje óta a leglassabb ütemű bérnövekedést mutatta szeptemberben.

Bár a hollywoodi stúdiók és a forgatókönyvírók megegyezése erősíti a munkaerőpiacot, az amerikai autóipar hetek óta tartó, valamint a Kaiser Permanente mintegy 75 ezer egészségügyi dolgozójának most kirobbant sztrájkja felerősítette a vállalati félelmeket. A fuvarozóóriás, a Yellow augusztusi csődje miatt több mint 30 ezer alkalmazott veszítette el a munkáját – mindez nagyban befolyásolja majd a foglalkoztatási adatokat a következő hónapokban.

Kezd hűlni az amerikai munkaerőpiac

A vártnál jóval kevesebbel nőtt augusztusban a foglalkoztatottak száma.