„Úgy tűnik, hogy a gázvezetéken észlelt károkat mechanikai erő okozta, nem robbanás” – mondta Risto Lohi, a Finn Nemzeti Nyomozó Iroda (NBI) tisztviselője az AFP beszámolója szerint. 

Az NBI főnöke nem kívánt belemenni a részletekbe, csak annyit közölt, hogy nem zártak ki semmilyen hipotézist az incidens eredetével kapcsolatban, de korábban azt mondták, hogy „külső” akciók okozták a Balticconnector csővezeték megszakadását.

-
Fotó: AFP

A vezeték megsérülésének híre természetesen elméleteket és kérdéseket egyaránt szült, miután tavaly felrobbantották az Európába orosz gázt szállító Északi Áramlat vezetékeket.

Sauli Niinisto finn elnök kedden még azt mondta, hogy a tenger alatti vezeték hét végi leállását okozó szivárgást valószínűleg „külső” tevékenység okozta. A szivárgásnak, valamint a mellette futó távközlési vezeték megszakadásának az okát még vizsgálják. Ez több tíz méter mélységben történt. A hatóságok arról is beszámoltak, hogy felszólították a kritikus infrastruktúráért felelős szervezeteket és cégeket, növeljék a készültségüket.

„A kritikus infrastruktúra nagy valószínűséggel szándékosan okozott károsodása nagyon súlyos probléma” – mondta Janne Kankanen, a Nemzeti Sürgősségi Ellátási Ügynökség vezérigazgatója. A vezeték javítása legalább öt hónapot vesz igénybe – közölte szerdán az üzemeltető, aminek következtében Finnország a télen teljesen a cseppfolyósított földgáz importjától függ.

A norvég Norsar szeizmológiai intézet hétfőn közölte, hogy „valószínű” robbanást észlelt a szivárgás területén. Finnország kormánya óva intett a következtetések levonásától, a nyomozás jelenlegi állása szerint pedig valóban kizárható ez az elmélet.

A földgáz Finnország energiafogyasztásának mintegy 5 százalékát teszi ki, főként az iparban és a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésben használják fel. Ellátási gondokat a Balticconnector megsérülése nem okozhat, viszont az ország által felhasznált gáz ára feltételezhetően emelkedni fog.