A gáz tőzsdei ára Európában 12 százalékkal emelkedett a Finnországot és Észtországot összekötő Balticconnector tenger alatti gázvezeték szivárgásáról szóló jelentések miatt – mutatták ki az ICE kereskedési adatai október 10-én, kedden.

-
Fotó: AFP

Így a TTF index legközelebbi novemberi határidős ügyletében ezer köbméter gáz ára 487,8 dollár körüli áron nyitott, később 534 dollár főlé is ugrott.

A Balticconnector tenger alatti gázvezeték 2019-ben épült. A vezeték a Finn-öböl fenekén halad az észt Paldiski várostól a finn Inkooig. 

Vizsgálat indult a Finnországot és Észtországot összekötő, a tenger mélyén futó gázvezeték szivárgásának ügyében, azt feltételezik, hogy szándékos károkozás áll a szivárgás hátterében. A nyomozásról még kedden közölhetnek újabb részleteket a hatóságok.

A szivárgást alig több mint egy évvel az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása után észlelték, és az ismét felkorbácsolta a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos félelmeket

Sauli Niinistö finn elnök keddi közleményében egyebek között arról írt, hogy az ország szövetségeseivel is egyeztetnek, Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is konzultált az ügyben. A finn államfő szerint Stoltenberg biztosította arról, hogy a hajlandó segíteni a nyomozást.

Új információk láttak napvilágot az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban

A svéd Norsar elemzései alapján megállapították, hogy az eddig ismert két robbanást újabb kettő követte, valamint hogy a sérüléseket robbanótöltetek okozták.