Német és brit tisztviselők szerint még ha Oroszország véget is vetne az ukrajnai háborúnak, és Moszkvában rendszerváltás következne be, akkor sem állna helyre a kereskedelmi kapcsolat Európa és a korábbi legfontosabb energiabeszállítója között – írta a Bloomberg.

Ukraine conflict - Nord Stream 2
28 February 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: View of the natural gas receiving station and transfer station of the long-distance gas pipeline Eugal (European gas connection pipeline). This pipeline transports gas to the Czech Republic. In the background (l), the pipe system and the shut-off devices in the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline can be seen. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Ez a kapcsolat Oroszországgal véget ért, és nem lesz visszatérés. Az európai ipar nem támogathatja Moszkva háborúit az energiaellátásért cserébe, és gondoskodnunk kell az alternatív forrásokról

– olvasható Miguel Berger, Németország brit nagykövetének és Graham Stuart brit energiaügyi miniszternek a szerdai közös közleményében.

Európa az ukrajnai invázió óta csökkentette az orosz energiától való függőségét, és a régió tavaly bevezette a keleti szomszédjától származó szén- és kőolajimport tilalmát is. A földgázszállítmányok is jelentősen visszaestek, mivel Oroszország leállította az Északi Áramlatot, amelyet később egy feltételezett szabotázsakció is megrongált.

S bár a vezetékes gáz keleti importja nagyrészt leállt, a cseppfolyósított földgáz szállítása viszont az invázió óta nőtt – többek között Spanyolország, Franciaország és Belgium is azok között van, akik fokozták ennek az energiahordozónak a beszerzését.

A két ország kezdeményezése azonban egy bővebb kontinentális stratégiát jelentene, amely végleg megszüntetné az orosz energiafüggőséget, amely eddig a szankciókat is hatástalanná tette.

Ez egy hatalmas kihívást jelent. A gázárak magasabban maradnak, mint az ukrajnai háború előtt, ami továbbra is nyomást gyakorol majd a blokk iparára. De csak így tudjuk garantálni a gazdasági függetlenségünket és a békét

– mondta Berger.

Az Egyesült Királyság számára ez nem jelent hatalmas változást, mivel Oroszország 2021-ben a gáznak mindössze 4, az olajellátásnak pedig csak a 9 százalékát biztosította. Németországnak viszont ez komoly problémát jelentene, mivel a lépéssel le kéne mondania a gázszállítmányainak a feléről.

Stuart szerint ezt a legjobban a NATO-tagállamok együttműködésén keresztül lehetne enyhíteni, és a közös európai piac megerősítésével el lehetne osztani a legjobban érintett országok terheit.

Év végére újabb recesszióba csúszik Németország

Európa legnagyobb gazdaságában 2024-ig nem várható élénkülés, de a növekedés ezután is gyenge marad.