A vártnál kisebb mértékben zsugorodott Nagy-Britannia gazdasága májusban. Történt ez annak ellenére, hogy Károly király koronázása és sztrájkok miatt több munkabeszüntetés is volt. Úgy tűnik, hogy a magas és a megemelt kamatok még nem vezették recesszióba a gazdaságot.

People,Dining,Outside,In,Restaurants,And,Cafes,In,Leicester,Square
Kisebb mértékben zsugorodott a vártnál a brit gazdaság.
Fotó: Shutterstock

A gazdasági teljesítmény májusban 0,1 százalékkal csökkent az áprilisi 0,2 százalékos növekedés után havi szinten a statisztikai hivatal adatai szerint. A Reuters közgazdászai ennél nagyobb, 0,3 százalékos visszaesést vártak. Szektorokat tekintve a szolgáltatás stagnált, minden más zsugorodott. Habár a koronázás miatti szünetből a művészeti, szórakoztató és turisztikai szektor egyes szereplői profitáltak, az egészségügyben, a vasútnál és az oktatásban történt sztrájkok lehúzták a bruttó hazai termék (GDP) mutatóját. A font pedig kismértékben erősödött a dollárral szemben.

Az Egyesült Királyság GDP-jének alakulása
 

Eközben Nagy-Britannia áruforgalmi hiánya a vártnál nagyobb mértékben, 18,7 milliárd fontra nőtt, az Európai Unióba irányuló pedig 2022 januárja óta a legalacsonyabb szintre esett vissza májusban.

A szélén táncol a gazdaság

A második negyedévben a gazdaság eddig 0,1 százalékos bővülést mutat, ami némileg jobb a Bank of England (BoE) előrejelzésénél. A statisztikai hivatal szerint, 

ha a júniusi GDP-adat 0,1 százalékos csökkenés alatt marad, akkor a gazdaság megúszta, hogy a második negyedévben összességében zsugorodjon.

A májusi adatot figyelembe véve a Goldman Sachs csütörtökön 0,3 százalékra emelte az Egyesült Királyság 2023-as gazdasági növekedési előrejelzését a korábbi 0,2 százalékról. Paul Dales, a Capital Economics vezető közgazdásza ugyanakkor azt mondta a hírügynökségnek, hogy az év végére enyhe recesszió is elképzelhető.

A közeljövőt tekintve a BoE augusztusban várhatóan kamatot emel a magas infláció letörésére. Dales 25 vagy 50 százalékpontos emelést valószínűsít. Az emelés nagyságát a jövő szerdán érkező inflációs adatok határozhatják meg.

A világ nagy gazdaságai közül Nagy-Britannia gazdasági kilábalása jóval elmaradt a többiekéhez képest. Hasonló cipőben csak a recesszióba süllyedt Németország jár. Jeremy Hunt pénzügyminiszter egyelőre türelemre szólított fel addig, míg érezhetővé válik az árszínvonal-emelkedés letörése – írja a Reuters.

A GDP-növekedés jelenleg 0,2 százalékkal kisebb, mint a koronavírus-járvány előtt volt.

Akkora béremeléseket kapnak a britek, hogy ebből lesz a baj – fészkelődhet a jegybank

Némi enyhülést jelent a munkanélküliségi ráta váratlan növekedése.