Az előrejelzések szerint Németország nem ússza meg a második recessziót, mivel a tartós ipari visszaesés és a gyenge újra térdre kényszerítette Európa motorját – írta a Bloomberg.

Dropping,Arrows,Showing,Decreasing,Trend,In,Economy,In,Global,Crisis
Fotó: Shutterstock

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint a bruttó hazai termék (GDP) a szeptemberben zárult harmadik negyedévben 0,2 százalékot esett, év végéig pedig további 0,1 százalékkal fog csökkenni. A német gazdaság idén a stagnálásnál nem tudott többet produkálni, és 2024-ben is csak gyenge növekedésre lesz képes.

A német GDP alakulása 2022-től
 

A növekedés több strukturális probléma miatt még évekig alacsony lesz, idén pedig biztosan zsugorodni fog

– írta Dennis Huchzermeier, a düsseldorfi Handelsblatt kutatóintézet vezető közgazdásza. A felmérések szerint Németország öt egymást követő negyedévet fog elszenvedni bármiféle bővülés nélkül.

A lassú kínai kereslet és az miatt Európa legnagyobb gazdasága feketebáránnyá vált a blokkon belül, a gyengeségei pedig a régió összes országát érintik.

Az előrejelzések szerint a német 2023-ban 0,4 százalékkal csökkenne, jövőre pedig csak 0,5 százalékos erősödést fog produkálni. Ez jóval gyengébb lenne, mint amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vagy a német kormány jósolt meg, amelyek 0,9, illetve 1,3 százalékos növekedésre számítanak.

Az országnak strukturális reformokra van szüksége, többek között az energiaárak, az ipari infrastruktúra és a bevándorlás területén. Ha ez meglesz, akkor ismét növekedésre számítunk, ha nem is jövőre, akkor 2025-től

– jelentette ki Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója.

Christian Lindner német pénzügyminiszter azonban továbbra is kiáll amellett, hogy a gazdaság kilátásai fényesek, és „óriási fordulatra” számít a növekedés területén.

Óriási bajban a német gazdaság, Magyarország azonban kibújhat az árnyékából

Hosszú távon akár a nyertese is lehet Magyarország a német gazdaság sokasodó problémáinak, miután egyre több jel utal arra, hogy Európa gazdasági motorja igencsak megszenvedi a következő éveket, ha nem képes kezelni az orosz gázról való leválás és a zöldátállás okozta kihívásokat. Elemzők egyetértenek abban, hogy Európa egyértelműen lemaradt az elektromosautó-ipari forradalomban.