A vártnál kedvezőbben alakultak a kínai kiskereskedelmi, ipari termelési és munkanélküliségi adatok októberben – derül ki a kínai statisztikai hivatal szerdai jelentéséből.

A friss adatok szerint az ipari termelés 4,6 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 4,5 százalékos ütem után, meghaladva az elemzők által várt 4,4 százalékot, míg az év első tíz hónapját tekintve a növekedés mértéke 4,1 százalék volt a szeptemberi, első kilenc hónapra vonatkozó 4 százalékos érték után.

A Woven Bag Company in LianyungangLIANYUNGANG, CHINA - NOVEMBER 15, 2023 - A worker works on the production line of a workshop of a woven bag company in Lianyungang City, Jiangsu Province, China, Nov 15, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Javult a kiskereskedelmi forgalom is, éves szinten 7,6 százalékkal bővült októberben a szeptemberi 5,5 százalékos növekedés után, felülmúlva a 7 százalékos emelkedésre számító elemzői várakozásokat. 

Az idei első tíz hónapban a kiskereskedelmi forgalom 6,90 százalékkal nőtt éves összevetésben a kilenchavi 6,81 százalékot követően.

A statisztikai hivatal szerdán arról is jelentett, hogy a 5 százalék volt októberben, megegyezett a szeptemberivel és az elemzők által várttal is. Ugyanakkor 9,3 százalékos csökkenés volt tapasztalható az ingatlanberuházások terén az első három negyedév 9,1 százalékos visszaesése után, míg az állóeszköz-beruházások növekedése 2,9 százalékra lassult az év első tíz hónapjában az első kilenc hónapot jellemző 3,1 százalékos értékről.

Ez azonban Michael Pettis, a Carnegie Alapítvány szakértője szerint azt is jelenti, hogy a kínai gazdaság szerkezete a jó irányba halad, szabadul az ingatlanberuházásoktól való túlzott függőségétől, és egyre inkább a fogyasztás felé mozdul.