A legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő, a bajba jutott kínai Country Garden célja, hogy az év végéig összeállítson egy előzetes tervet offshore adósságának átütemezéséről. A cég jövő év februárjáig vagy márciusáig tervez hivatalos tárgyalásokat kezdeni a kötvénytulajdonosokkal – írja a Reuters két, névtelenségét kérő forrásra hivatkozva.

Country Garden in China
Fotó: AFP

A vállalat december végéig tájékoztatja a legfontosabb kötvénytulajdonosokat a pénzforgalmi előrejelzéseiről, amelyek az előzetes szerkezetátalakítási terv alapját képezik. A Country Garden az egyik legmeglepőbb áldozata Kína mélyülő lakáspiaci válságának, mivel az elmúlt években tucatnyi versenytársát élte túl. Alig egy évvel ezelőtt a kínai hatóságok még modellszerű fejlesztőként emlegették, amelyet az állami tulajdonú bankok hitelekkel halmoztak el, és tavaly Hongkongban sikeresen értékesített részvényeket. 

Sőt, az idei évet azzal kezdte, hogy nyilvános árverésen vásárolt földeket építési területnek. Azonban a lakáseladásokból származó árbevétel az idei év első három negyedévében 44 százalékkal, 21 milliárd dollárra esett vissza éves szinten. Különösen meredeken zuhantak az eladások szeptemberben, amikor a Country Garden értékesítése 81 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, és 846 millió dollárra zsugorodott.

A cég június végén 190 milliárd dolláros (több mint 67 ezermilliárd forint) adósságot görgetett maga előtt, és országszerte több mint 3 ezer projektje van fejlesztés alatt, ami több millió lakást jelent. A múlt hónapban nem tudott kifizetni 15 millió dolláros kamatkupont, és a piac arra számít, hogy nem teljesíti a mintegy 11 milliárd dollárnyi offshore kötvényét.

Csődje érzékenyen érintené a kínai gazdaságot, mert az ingatlanok nagy része a vidéki városokban és a húzóágazatok ipari övezeteiben fekszik, vagyis kínai kisvárosok ezreinek költségvetését döntheti romba a vállalat. Egyelőre kevés kínai ingatlanfejlesztő tudott megállapodni a hitelezőkkel és a hatóságokkal kötelezettségének átütemezéséről, például októberben a Sunac China Holdinsnak sikerült a mutatvány.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, források szerint a kínai hatóságok felkérték az ország egyik legnagyobb biztosítóját és pénzügyi szolgáltató cégét, a Ping An Insurancet, hogy szerezzen többségi részesedést Country Gardenben. Névtelenségüket kérő források szerint a szervek és a vállalat vezetői közötti tárgyalások augusztus végén kezdődtek, és még mindig korai szakaszban vannak.

A cég állami szervezésű megmentése Peking legjelentősebb beavatkozásai közé tartozna a pénzhiánnyal küzdő, erősen eladósodott ingatlanszektor támogatása érdekében, amely a kínai gazdasági egynegyedét teszi ki. A kormány eddig egyetlen összeomlás szélén lévő ingatlanfejlesztőt sem mentett meg, azonban a rengeteg befejezetlen lakás és a hatalmas adósságállomány miatt előbb vagy utóbb kénytelen lesz közbelépni.

Ingatlanválság Kínában, már a Moody’s is kongatja a vészharangot

A Moody’s hitelminősítő is megkongatta a vészharangot a válság sújtotta kínai ingatlanszektor felett, és stabilról negatívra minősítette a kilátását. A hitelminősítő szerint a szerződéses eladások körülbelül 5 százalékos csökkenése várható Kínában a következő hat-tizenkét hónapban, és az ingatlanvásárlások fellendítését célzó kormányzati intézkedések valószínűleg rövid és szerény hatásúak lesznek.