Elemzők meglepetésére 0,1 százalékkal zsugorodott a francia gazdaság a harmadik negyedévében az előző három hónaphoz képest, derült ki az INSEE statisztikai hivatal csütörtökön közzétett felülvizsgált adataiból; az előzetes adat még 0,1 százalékos növekedést jelzett. Éves bázison 0,6 százalékos a növekedés az előző negyedév 1,2 százalékos bővülése után.

This photograph taken on May 9, 2023, shows workers at the site of the newly constructed Billy-Berclau Gigafactory ACC battery factory, in Billy-Berclau, northern France. The ACC gigafactory is one of four opening production sites in France's northern region - which is expected to create around 20,000 jobs by 2030. The existing Stellantis factory in Douvrin has set up an in-house training facility to facilitate employees' transfer to the new sites. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
Váratlan a francia gazdaság zsugorodása.
Fotó: AFP


Jelentősen lefelé módosították a bruttó állóeszköz-felhalmozás hozzájárulását – amely azt jelzi, hogy egy gazdaságban az új hozzáadott érték mekkora részét fektetik be, nem pedig fogyasztják el –, miközben a belföldi kereslet hozzájárulása is 0,2 százalékpontra lassult az INSEE szerint.

A külkereskedelem hozzájárulása mínusz 0,4 pont, ami szintén negatívan hatott a GDP-re, mivel az növekedett.

A gazdaság váratlan zsugorodása ellenére a kormány fenntartja a 2023-ra vonatkozó 1 százalékos növekedési előrejelzését. „Idén lesz növekedés, 2024-ben pedig az nagyobb lesz, mint 2023-ban” – mondta Bruno Le Maire gazdasági miniszter az adat közlése után a francia rádióban, hozzátéve, hogy kitart jövő évi 1,4 százalékos növekedési előrejelzése mellett.

Francia infláció és GDP
javított
 

Az inflációt illetően viszont jobb hírek érkeztek a világ 7. és Európa 3. legnagyobb gazdaságából. Novemberben az uniós összehasonlítással kalkulált harmonizált fogyasztóiár-index az előzetes adat szerint 3,8 százalékra esett éves összehasonlításban az októberi 4,5 százalékról. 

Ez a legalacsonyabb szint 2022 eleje óta, és jobb a 4,1 százalékos elemzői várakozásnál.

A csökkenéshez hozzájárult az energiára és a szolgáltatási szektorra nehezedő árnyomás enyhülése.

Az élelmiszerárak novemberben 7,6 százalékkal emelkedtek az októberi 7,8 százalékkal szemben, míg az energiaárak növekedése 3,1 százalékra lassult az előző havi 5,2 százalékos emelkedés után.

FRANCE - REFINED PRODUCTS HOUSE OF THE GOURME. FOOD NOEL - ILE DE FRANCEFine grocery store at La maison du gourmet. Chic and refined products. Salmon, champagne. Paris, 2022-12-12. Photography by Aline Morcillo / Hans Lucas
Epicerie fine a La maison du gourmet. Produits chic et raffines. Saumon, champagne. Paris, le 2022-12-12. Photographie par Aline Morcillo / Hans Lucas (Photo by Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az jobban lassul a vártnál.
Fotó: AFP

Havi szinten a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek, mivel a csökkenő szállítási és energiaárak ellensúlyozták az élelmiszerek, különösen a friss termékek árának havi szintű emelkedését.

Éves összehasonlításban 3,4 százalékosra lassult az infláció az októberi négy százalékról.

Franciaországban az infláció lassabban enyhült, mint máshol Európában, mivel a kormány részben feloldotta a villamosenergia-költségek felső határát.

A szolgáltatások inflációja novemberben 2,7 százalékra lassult az októberi 3,2 százalékról, a feldolgozott termékek áremelkedése pedig 2,2 százalékról 1,9 százalékra.