Egyre szorosabbra kénytelenek húzni a nadrágszíjat az argentinok. Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságában és fő gabonaexportőrében a 140 százalékot közelíti és folyamatosan nő az így egyre többen használják a használtruha-piacokat nem csupán megfizethető holmi után kutatva, hanem azért is, hogy a régi dolgaik eladásával jussanak némi extra jövedelemhez.

Buenos Aires. Argentina. Clothes shop Maria Cher. Palermo Neighborhood.Buenos Aires. Argentina. Clothes shop Maria Cher. Palermo Neighborhood.  (Photo by Mariana Silvia Eliano/Cover/Getty Images)
A használtruha-piac sokak számára az egyetlen megoldás.
Fotó: Getty Images

A 46 milliós lakosság kétötöde él szegénységben, és egyre fenyegetőbb a recesszió veszélye; a gazdaság a második negyedévben 4,9 százalékkal zsugorodott a megelőző három hónap 1,4 százalékos bővülése után. Az emberek növekvő elégedetlensége juttatta az elnökválasztás vasárnap rendezendő második fordulójába a populista, magát „anarcho-kapitalistaként” meghatározó, Donald Trump volt amerikai elnököt csodáló Javier Mileit, aki minimális mértékben, néhány százalékponttal vezet a felmérésekben a peronista Sergio Massa gazdasági miniszter előtt. A különbség azonban elég kicsi, a közvélemény-kutatók szerint bármelyikük győzhet.

Candidates Milei and Massa Face to Face in the Last Presidential Debate Ahead of RunoffBUENOS AIRES, ARGENTINA - NOVEMBER 12: Presidential candidate for La Libertad Avanza Javier Milei gestures during the presidential debate ahead of the runoff on November 12, 2023 in Buenos Aires, Argentina. Argentinians will go to polls for the runoff between Javier Milei and Sergio Massa on November 19. (Photo by Luis Robayo - Pool/Getty Images)
Az emberek elégedetlensége juttatta az elnökválasztás második fordulójába a populista Javier Mileit.
Fotó: Getty Images

Az éves infláció 138 százalék volt szeptemberben, de az októberi várhatóan még magasabb lesz, az adatot hétfőn magyar idő szerint éjszaka hozzák nyilvánosságra. Havi összehasonlításban tízszázalékos növekedést várnak, ami némi javulást mutat augusztushoz és szeptemberhez képest. A fékezhetetlen infláció lassítása érdekében a jegybank a hónap közepén 133 százalékra emelte az alapkamatot, de hétfőn várhatóan még tovább, 151 százalékra emeli.

Argentína még a külföldi focidrukkereknek is megtiltotta, hogy pesót égessenek a stadionokban. Ezzel dühítették ugyanis az argentinokat, mivel a peso egyre értéktelenebb.

„Az ember nem mehet csak úgy be a plázába, hogy vegyen valamit, mint korábban. Hihetetlenek az árak” – panaszkodott a Reutersnek egy 22 éves egyetemista Buenos Airesben. 

Egy új farmer most több mint kétszer annyiba kerül, mint egy éve, elviszi a minimális havi bér egyharmadát.

Argentina,Soccer,Jersey,Is,Hanging,In,A,Store
Egy új farmerért a harmadát ki kell fizetni, a világbajnok fociválogatott meze még drágább.
Fotó: Shutterstock

Az idősebbek nem vásárolni, hanem eladni járnak a piacra, ahogyan a 62 éves tanárnő és a közlekedési vállalatnál dolgozó férje. „A középosztályhoz, az alsó középosztályhoz tartozunk. Van állásunk, de így is ki kell járnunk a piacra eladni a régi ruháinkat, hogy meg tudjunk élni” – mondta az asszony. 

A család költségvetése „bezuhant”, amikor a rossz idő miatt egy hétvégére bezárták a piacot. „Nem azért csináljuk, hogy elmehessünk nyaralni Brazíliába. Szükségből tesszük” – tette hozzá.

A Buenos Aires egyik külvárosában megszokottá váló ruhavásárt szervező María Silvina Perasso elmondta, hogy a legtöbben azért járnak ide, mert az árak gyorsabban nőnek, mint a bérek. A helyi minimálbér havi 132 ezer peso, ami hivatalos árfolyamon 377 dollárt (valamivel több mint 133 ezer forintot) ér, amiből keservesen lehet csak megélni.