Miközben Argentína elnökválasztásra készül, a gazdasági válság elmélyült.  Az 138 százalékos, a devizatartalékok mínuszban vannak, a lakosság hátat fordít a pesónak, a pedig egyre sötétebb árnyékot vet az országra – írta a Reuters.

Libertarian Party presidential candidate Javier Milei addresses the public during the closing of his campaign for the presidential elections to be held next Sunday, October 22. At the Movistar Arena stadium in the Autonomous City of Buenos Aires, Argentina, on October 18, 2023.  Le candidat a la presidence du Parti libertaire, Javier Milei, s adresse au public lors de la cloture de sa campagne pour les elections presidentielles qui auront lieu le dimanche 22 octobre. Au stade Movistar Arena de la ville autonome de Buenos Aires, en Argentine, le 18 octobre 2023. (Photo by Federico David Gross / Farocolectivo / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP)
Javier Milei kapus, rockzenész, közgazdász és az argentin választások legesélyesebb jelöltje, aki győzelme esetén bezárná a jegybankot és dolláralapúvá tenné a gazdaságot.
Fotó: Federico David Gross / Farocolectivo / HANS LUCAS / AFP

A dél-amerikai országban vasárnap tartják a választásokat, ahol három jelölt – a szélsőjobboldali Javier Milei, a konzervatív Patricia Bullrich, valamint a peronista Sergio Massa volt gazdasági miniszter között zajlik majd a verseny. A győztesnek viszont egy komoly kihívással kell szembenéznie: az elmúlt néhány évtizedben már a sokadik alkalommal kell megpróbálnia lábra állítani az argentin gazdaságot.

A gazdaság az intenzív osztályon van, és Argentínát csak úgy lehet kivezetni a válságból, ha csökkentünk a makacs infláción, ami eddig lehetetlennek bizonyult

– mondta Miguel Kiguel volt pénzügyminiszter-helyettes.

Az argentin inflációs ráta szeptemberben meghaladta a 138 százalékot, és még mindig emelkedik – a JPMorgan becslése szerint 2023 végére a 210 százalékot is eléri, míg a jegybank elemzői szerint 180 százalék környékén tetőzik.

A pénzromlás üteme annyira elszabadult, hogy sokan már az 1980-as években tapasztalt hiperinflációtól tartanak, ami akkor a gazdaság összeomlásához és véres tüntetésekhez vezetett. Ennek elkerülése érdekében az argentin jegybank 133 százalékra emelte az irányadó kamatot, amely bár a pesóban való megtakarítást ösztönzi, de szinte lehetetlenné teszi a hitelfelvételt és a gazdasági növekedést.

 

Az argentin peso a valuta 2019-es összeomlása óta tőkekontroll alatt áll, ami teljesen felborította a devizaárfolyamokat – a dollárral például a hivatalos 350 pesós szint több mint kétszereséért kereskednek. A három elnökjelölt közül ketten, Milei és Bullrich is ígéretet tettek arra, hogy feloldják a korlátozást, ám az elemzők szerint ez az árfolyam további leértékelődéséhez fog vezetni.

Ennek ellensúlyozására Milei teljesen el akarja hagyni a pesót és dolláralapúvá akarja tenni a gazdaságot, míg Bullrich azt mondja, hogy egy kettős, peso-dollár rendszert támogatna.

Argentína megtiltotta a külföldi focidrukkereknek, hogy pesót égessenek a stadionokban

A külföldi szurkolók ezzel dühítették az argentinokat, mivel a peso egyre értéktelenebb.

 

Eközben Argentína jegybanki devizatartalékai 2016 óta a legalacsonyabb szinten vannak, ami megnehezíti, hogy az ország törleszteni tudja az adósságait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magánkötvény-tulajdonosok felé.

A kormány nemrég valutacsere-megállapodást kötött Kínával, hogy segítsen fedezni a költségek egy részét, ám kénytelen volt elhalasztani néhány kifizetést a legfontosabb kereskedelmi partnereinek, például Brazíliának.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága a jegybank legfrissebb elemzői felmérése szerint idén 2,8 százalékkal fog zsugorodni, részben az egy éve tartó aszály hatása miatt, amely felére csökkentette a kukorica- és szójatermést.

Érlelődik az újabb argentin válság

Veszélyben az IMF-megállapodás, a befektetők idegesek, a jegybank hiába interveniál, az infláció három számjegyű, a lakosság pedig a peso leértékelésétől tartva még az eddigieknél is jobban menekül dollárba.

A három szemjegyű inflációval együtt ez valószínűleg tovább mélyíti a szegénységet, már most is a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. 

Azonban még van remény a gazdaság megmentésére. A gabonában, földgázban és lítiumban gazdag Argentínában a jövőre várható esőzések nagyobb betakarításhoz; az új gázvezetékek a drága importtól való függőség végéhez; az elektromos járművek elterjedésével pedig az akkumulátorokban használ lítium iránti kereslet növekedéséhez vezethetnek.

Ha a természeti kincseinket ki tudjuk használni, visszafordíthatjuk a gazdasági katasztrófánkat. Hatalmas lehetőségek állnak előttünk – csak az a baj, hogy világbajnokok vagyunk a lehetőségek elhalasztásában

– figyelmeztetett Kiguel.