Idén hatodik alkalommal is az alapkamat emelése mellett döntött az argentin jegybank: a dél-amerikai állam monetáris hatósága 15 százalékponttal 138 százalékra szigorította az alapkamat mértékét, hogy letörje a féktelenül vágtázó inflációt.

Argentina - economic crisis
A bundle of Argentine peso notes is symbolically held in front of a computer monitor showing the exchange rate decline of the Argentine currency. The inflation rate is currently around 55%. The country has curtailed the foreign exchange need to stop capital flight and stabilize the peso. | usage worldwide (Photo by RALF HIRSCHBERGER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A pénzromlás mértéke ugyanis a jegybank minden igyekezete ellenére folyamatosan növekszik:  éves alapon 138,3 százalékos inflációról számoltak be – ilyen jelentős mértékű éves pénzromlásra 1990, a hiperinfláció feletti győzelem óta nem volt példa.

Az ismételt kamatemelés meglepte az elemzőket, akik a legutóbbi, augusztusi 21 százalékpontos emelés után nem számítottak további szigorításra az október 22-i elnökválasztásokat megelőzően.

Képtelen felülkerekedni az inflációs nyomáson az argentin jegybank

Az elemzők szerint azonban a monetáris szigorításoknak mindaddig nem lesz eredményük, míg az argentin vezetés fiskális oldalon túlzott költekezés folytat, s ennek finanszírozására folyamatosan pénzt nyomtat – tovább pörgetve ezzel az inflációt.

Olyan ez a döntés, mintha eltörnénk mind két lábunkat, aztán egy ragtapasszal próbálnánk begyógyítani a sebeket

– érzékeltette Gabriel Caamano, a Buenos Aires-i székhelyű Consultora Ledesma közgazdásza a Bloombergnek.

A jegybank indoklása szerint azért vált szükségessé az alapkamat ismételt emelése, mert a peso dollárral szembeni feketepiaci árfolyama soha nem látott mélységbe, az 1040-es szint környékére szakadt, miután egy váratlanul jelentős eladási hullám indult meg az argentin deviza feketepiacán: a peso kurzusa az úgynevezett kék dollárral szemben több mint 20 százalékot vesztett értékéből az elmúlt két hétben.

Az argentin jegybank kénytelen a feketepiaci árfolyamok alakulására alapozni döntéseit, mivel a hivatalos árfolyamot az ország jelenlegi elnöke a 350-es szinten befagyasztotta, ezen a rátán azonban nem kapni zöldhasút a dél-amerikai országban.

Az államcsődök országának gondjait a dollár sem lenne képes orvosolni

Argentína az elleni harc nevében már bármit bevetne – pontosabban csak majdnem bármit: a tudatos gazdasági tervezés távol áll a kormányzattól.

A pesóra nehezedő nyomás enyhülését azonban a közelgő választásoktól sem remélhetik az argentinok: a jelenlegi befutó helyen álló Javier Milei ugyanis egyenesen arra biztatja a lakosságot, hogy megtakarításaikat ne pesóban, hanem dollárban tartsák, és kampányígéretei közt is szerepel a gazdaság dollárizálása, tovább csökkentve ezzel a helyi deviza iránti keresletet.