A Hamásszal folytatott háború miatt várhatóan leáll az izraeli turizmus, de ennek csak „minimális” hatása lehet az ország gazdaságára az S&P Global hétfői előrejelzése szerint. Ugyanez azonban súlyos problémákat okoz majd Egyiptomban, Jordániában és Libanonban.

An,Israeli,Flag,Blows,In,The,Wind,From,The,Mount
Izrael gazdaságában sokkal csekélyebb szerepet játszik a turizmus, mint a szomszéd országokéban.
Fotó: Shutterstock

A minősítő szakértői úgy becsülik, hogy az egyiptomi turisztikai bevételek 10–30 százalékos visszaesése felemésztené az ország devizatartalékainak 4–11 százalékát, ha a jegybank a beavatkozás mellett döntene, 

Libanon esetében pedig ugyanez 10 százalékos GDP-visszaesést okozna a már egyébként is romokban heverő gazdaságnak.

(Kairó devizatartaléka szeptember végén mindössze 34,97 milliárd dollár volt – összehasonlításképpen Magyarországé ugyanekkor 39,662 milliárd.)

A turizmus gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy tavaly Libanon folyó fizetési mérlegének 26, Jordániáénak 21, Egyiptomnak 12 százalékát, Izraelének viszont mindössze 3 százalékát adta. Az erőszakcselekmények miatt pedig a látogatók száma drasztikusan visszaesik, a 2011-es arab tavasz idején például Egyiptomba 33, Jordániába pedig 20 százalékkal kevesebb turista látogatott – emlékeztetett az S&P.

Az egy országot érintő bajok ráadásul gyakran átgyűrűznek a térségre, mivel az utazási irodák sok olyan csomagot kínálnak, amelyek a nemzetközi turistákat a régió összes főbb történelmi és szent helyére elviszik, amelyek közé tartozik Jeruzsálem, a jordániai Petra és az egyiptomi piramisok.

Egypt. Cairo. Pyramids of Giza. A horse rider in front (Photo by Gerard SIOEN / ONLY WORLD / Only France via AFP)
Az arab tavasz után 33 százalékkal kevesebb turista látogatott Egyiptomba.
Fotó: Gerard Sioen / Only World/ AFP

Az S&P a konfliktus csaknem egy hónappal ezelőtti eszkalálódása óta már a Fitchhez hasonlóan stabilról negatív kilátásra helyezte Izrael AA mínusz besorolását, Egyiptomét pedig egy fokozattal B-ről B-re rontotta. Most felvázolta a turisztikai bevételek 70 százalékos visszaesésének forgatókönyvét is.

Ez a visszaesés hasonló mértékű lenne, mint a koronavírus-járvány idején.

Az S&P elemzői szerint ez 26,6, illetve 22,2 százalékkal csökkenthetné Egyiptom és Jordánia devizatartalékát, valamint 8,5, illetve 23 százalékkal Jordánia és Libanon GDP-jét.

Az izraeli gazdaságra gyakorolt közvetlen hatás azonban még egy ilyen mértékű visszaesés esetén is minimális lenne, mivel a turizmus a folyó fizetési mérleg bevételének kevesebb mint 3 százalékát teszi ki. Ennek eredményeképpen az idegenforgalmi bevételek 70 százalékos csökkenése csak körülbelül 2 százalékos veszteséggel lenne egyenértékű Izrael devizatartalékaiban.

Libanon egyébként is gyengélkedő gazdasága nem heverné ki az újabb csapást.
Fotó: Joseph Eid / AFP

Az elemzők megismételték a múlt havi hitelminősítői figyelmeztetésben szereplő előrejelzést, amely szerint Izrael GDP-je a háború miatt 2023 negyedik negyedévében várhatóan 5 százalékkal zsugorodik éves szinten. Ez az egész éves növekedést valószínűleg 1,5 százalékra csökkenti, 2024-ben pedig mindössze 0,5 százalékra vágja vissza.

A háború kitörése előtt arra számítottak, hogy az izraeli 2,9 százalékkal bővül az idén és 3,3 százalékkal jövőre.