A németországi gázpiaci kereskedelmi központ, a Trading Hub Europe (THE) azt tervezi, hogy megkezdi az első tárolt gázmennyiségek értékesítését a 2022-ben elfogadott kormányzati megbízás alapján, amikor feladatául tűzték ki elegendő ellátást biztosítását, miután csökkent az Oroszországból érkező gáz mennyisége.

Federal Network Agency chief visits Rehden gas storage facility
A gázt március–áprilisig értékesítik.
Fotó: Getty Images

A THE közölte, hogy a tárolt gázból legfeljebb 37 terawattóra mennyiséget, azaz a teljes német kapacitás mintegy 15 százalékát értékesítené.

Az értékesítés pontos volumene a többi közt a piacok és az árak alakulásától függ 2023–2024 telén. A THE ezzel kapcsolatban folyamatos kapcsolatban áll a hatóságokkal

– tudatta a vállalat a Reutersszel.

A hírügynökség a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Németországba irányuló orosz gázszállítások tavalyi visszaesése miatt ellátási hiánytól tartottak, a szövetségi kormány ezért megbízta a THE-t, hogy vásároljon és tároljon gázt. Németország azonban teljesen nem fordult el az orosz gáztól, bár ezt ígérte.

From LNG terminal to gas hub
A THE az orosz gázellátás lassulása miatt vásárolt és tárolt gázt.
Fotó: AFP

A többi között a Gascade, az Open Grid Europe és a Gasunie tulajdonában lévő THE 2021-ben kezdte meg a gáz betáplálásának és kivonásának kezelését egy egységes nemzeti hálózatban az energiaszabályozó hatóság felügyelete alatt. Ezt a funkciót a tavalyi ellátási válság idején kibővítették a szükségintézkedések végrehajtásával.

Ulrich Weber, az LSEG elemzője szerint a törvény kimondja, hogy a THE-nak az értesítést követően legalább két hetet kell várnia, mielőtt megkezdheti az értékesítést, de ennek legkésőbb január 1-jéig meg kell történnie.

Arra számítunk, hogy a THE a tárolókból valamikor március–áprilisig értékesíteni fog gázt, ami nagyjából napi 300 gigawattóra többletellátást eredményezne

– tette hozzá Weber. Egy európai gázkereskedő szerint a hír hozzájárult, hogy a téli teljesítésre lekötött gáz ára csökkenjen, de az is, hogy stabil az ellátás Norvégiából, és az előrejelzések szerint enyhe lesz a tél a kontinensen.

őszi turistaroham
Az enyhébb időjárás is hozzájárult az európai gázár csökkenéséhez.
Fotó: Laufer László

A Montel’s Energy Quantified legfrissebb prognózisa szerint Németországban, amely Európa legnagyobb gázfogyasztója, a jövő héten átlagosan 5,2 Celsius-fok várható, ami 1,3 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál, miközben a szélerőművek kibocsátása 26,8 gigawatt, 7,8 gigawattal több az átlagosnál.

Mindezeknek köszönhetően az Európában irányadó 

holland TTF gáztőzsdén jövő havi szállításra 13 eurócenttel 46,92 euróra csökkent az ár megawattóránként.

 (Egy euró 376,3 forint.)

A német gáztárolókat üzemeltető INES a hónap elején azt mondta, hogy az ország tárolói a második egymást követő évben teljesen megteltek a tél előtt, és csak a rendkívül hideg hőmérséklet vezethet ellátási hiányhoz.