A német gázpiaci operátor, a Trading Hub Europe (TBE) hétfőn bejelentette, hogy jelentős föld alatti tárolókapacitásokat kötött le a jövő télre, hogy segítsen elegendő tartalékot biztosítani Európa legnagyobb gazdasága számára.

Natural gas storage Rehden 23 November 2022, Lower Saxony, Rehden: Kevin Cascioli, operations manager at astora GmbH's Rehden natural gas storage facility, stands in front of a technical system for cooling natural gas on the grounds of astora GmbH's Rehden natural gas storage facility. The storage facility is the largest natural gas storage facility in Western Europe. Photo: Hauke-Christian Dittrich/dpa (Photo by Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Hauke-Christian Dittrich


A TBE 35 terawattórányi kapacitásra szerződött az ország három legnagyobb tárolójával, a wolfersbergivel, a katharinaival és a rehdenivel, és a lépéseit koordinálja a gazdasági minisztériummal, valamint a szabályozó hatósággal is. Az újonnan lekötött tárolókapacitás a teljes németországinak a 14 százaléka, a TBE kezelésében lévő pedig a 25 százaléka.
Emellett megkezdték a gázbeszerzéseket is a tárolók feltöltésére, erre eddig 9,3 milliárd eurót fordítottak. (Egy euró 390,5 forint.) A Reuters szerint ezzel a TBE kulcsszerepet játszik abban, hogy Németország az ukrajnai háború miatt  megszabadulhasson az orosz gázfüggéstől.
 

A jelenlegi helyzetben észszerűnek és bizonyos fokig szükségesnek is tűnik elővigyázatosságból megkezdeni a felkészülést a 2023–2024-es télre. A lekötött kapacitások célja, hogy a 2022-ben beszerzett mennyiségek egy része a tárolóban maradhasson

– tudatta közleményében a TBE.
A föld alatti németországi gáztárolók jelenleg 77,25 százalékon állnak a Gas Infrastructure Europe adatai szerint. Ez lényegesen magasabb, mint egy évvel ezelőtt, mivel az ország igyekszik minimalizálni a tárolókból kiengedett mennyiséget.
Robert Habeck német gazdasági miniszter január közepén reményét fejezte ki, hogy a következő télre is kedvező áron tudják majd feltölteni a gáztárolókat, de figyelmeztetett, hogy az energiaválságnak még koránt sincs vége. Bár a jelenlegi hidegben több gáz fogy, hamarosan újraindul a texasi Freeportban a cseppfolyósított földgáz (LNG) gyártása; az üzemet júniusban tűz miatt kellett leállítani.