Az olajpiaci fundamentumok továbbra is erősek, az utóbbi hetekben kibontakozott áresés pedig főként a spekulánsok műve – közölte hétfőn a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC ) novemberi olajpiaci jelentésében, miközben kissé megemelte a globális olajkereslet növekedésére vonatkozó 2023-as előrejelzését, és megerősítette 2024-es becslését.

The logo of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is seen at its headquarters in Vienna on June 3, 2023. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Az OPEC szerint az olajpiac duzzad az erőtől.
Fotó: AFP

Az északi-tengeri Brent nyersolaj alaptípus jegyzése például hétfőre hordónként 81,6 dollárra gyengült szeptemberben elért, 98 dolláros idei csúcsáról, mivel a gazdasági növekedéssel és a kereslettel kapcsolatos aggodalmak erőteljesebben hatottak az árakra, mint az olajkartell – és a szervezeten kívül termelők – kínálatcsökkentése, valamint a közel-keleti konfliktus.

Az OPEC a meggyőző kínai importra és a stabil keresletre hivatkozva hangsúlyozza, hogy a piac a kisebb lefelé mutató kockázatai és a „túlzó negatív vélemények” ellenére szilárd maradt.

A legutóbbi adatok megerősítik a robusztus globális növekedési tendenciákat és az egészséges olajpiaci fundamentumokat

– emeli ki a kartell.

Az OPEC a globális olajkereslet 2023-as növekedésére vonatkozó előrejelzését eközben napi 2,46 millió hordóra (bpd) emelte, ami 20 ezerrel magasabb októberi előrejelzéshez képest. Jövőre viszont továbbra is napi 2,25 millió hordós keresletbővüléssel számolnak.

A spekulánsok szorították le a Brent jegyzését az OPEC szerint 

Mindeközben a szervezeten kívüli Oroszország idén és jövőre is napi 10,61 millió nyersolajat termel, ami 80 ezerrel haladja meg múlt havi előrejelzését – tették hozzá.

A 2024-es bővüléssel kapcsolatban viszont a Reuters szerint a Nemzetközi Energiaügynökség például jóval konzervatívabb prognózist adott ki.