BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fitch: egy újabb olajárrobbanás visszafogná a gazdasági növekedést és inflációt gerjesztene

Ha a közel-keleti konfliktus megzavarja az olajellátást, akkor értelemszerűen az energiahordozó ára is emelkedni fog, ami magasabb inflációhoz és gazdasági lassuláshoz vezethet.

Ha az izraeli háború megzavarja az olajellátást, akkor jövőre az energiahordozó ára 120 dollár körül alakulhat hordónként, majd 2025-ben a hordónkénti 100 dollárra mérséklődhet. Ennek következtében – a fekete aranyat termelő országok kivétel – mindenhol mérséklődne a gazdasági növekedés, bár a hatás 2025-re nagyrészt megszűnne – derül ki a Fitch legfrissebb elemzéséből.

Fotó: Ahmed al-Rubaje / AFP

A globális GDP bővülésé jövőre 0,4 százalékkal, 2025-ben pedig 0,1 százalékkal lenne alacsonyabb a szeptemberi előrejelzésnél. A hitelminősítő szerint 2024-ben 1,9 százalék helyett 1,4 százalékkal emelkedne a világgazdaság. Az euróövezet GDP-növekedése 1,1 százalékról 0,6 százalékra módosulna a magas olajárak miatt.

Mindez a vártnál magasabb inflációhoz is vezetne, amit 2025-ben korrekció követne. A fejlett gazdaságok körében a hatás visszafogottabb lenne: az Egyesült Államokban a pénzromlás 2024 végére mintegy 2 százalékponttal lenne rosszabb az előrejelzésnél. A monetáris politikai szigorítása nagyobb fenyegetés, az alapkamatok további emelése 0,6 százalékkal fogná vissza a világgazdaság növekedését. 

Egyszer már gazdasági válságot okozott az olaj

Éppen ötven éve, 1973-ban a jom kippuri háború utolsó napjaiban az arab országok Szaúd-Arábia vezetésével olajembargót hirdettek az Izraelt támogató nyugati országok ellen. Az olajkartell leállította a szállítmányokat az éppen a Watergate-en túl a vietnámi háborúban is elhavazott Egyesült Államok felé. A hatás nem maradt el. A nemzetközi olajár az 1973 júliusában mért 2,9 dollárról decemberre 11,65-ra emelkedett hordónként, 

rendszeressé téve az üzemanyaghiányt a világ legnagyobb gazdaságában.

Az Egyesült Államok ennek következtében recesszióba csúszott, GDP-je 6 százalékkal csökkent egy év alatt, a munkanélküliségi rátája megduplázódott, elérve a 9 százalékot is. Ezzel párhuzamosan Szaúd-Arábia korábban szinte soha nem látott mértékű bevételre, befolyásra és hatalomra tett szert: az embargót követően az arab világ de facto vezetőjévé lépett elő, és világgazdasági szempontból is meghatározó szereplővé nőtte ki magát.

Ugyanakkor hosszabb távon a válság a Közel-Keleten kívüli új olajvidékek, például az Északi-tenger és a mélytengeri erőforrások fejlesztéséhez vezetett, valamint ösztönözte az alternatív energiaforrások használatát. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy míg akkoriban a nyugati országok voltak az arab országok által termelt nyersolaj fő vásárlói, ma már Ázsia az OPEC legnagyobb importőre, vagyis a geopolitikai környezet más, mint ötven évvel ezelőtt.

OPEC: korai még temetni az olajszektort

Növekszik a globális energiaigény, amelynek kielégítésére egyre több nyersolajra lesz szükség, s elkerülhetetlen a szektor beruházásainak felpörgetése. Felpöröghetnek a beruházások az olajszegmensben, az OPEC friss prognózisa szerint a globális napi nyersolajkereslet öt év múlva 110 millió hordóra emelkedik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.