Ukrajna jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy az orosz katonai blokáddal dacolva újraélessze a tengeri agrárexportot, reményt adva a bizonytalan helyzetben lévő mezőgazdasági ágazatnak. A veszteséges termelők ugyanis egyre inkább kénytelenek parlagon hagyni a föld egy részét a világ egyik legnagyobb és legfontosabb gabonaövezetében.

A pile of maize grains is seen on the pier at the Izmail Sea Port, Odesa region, on July 22, 2023. Russia said on July 21, 2023 that it understood the concerns African nations may have after Moscow left the Ukrainian grain deal, promising to ensure deliveries to countries in need. (Photo by STRINGER / AFP)
A gabonaexport számára kulcsfontosságú a tengeri szállítás lehetősége.
Fotó: AFP

Mivel egyelőre nem látszik az Oroszországgal vívott háború vége, a Fekete-tengerhez való hozzáférés kritikus fontosságú, ha Ukrajna meg akarja őrizni mezőgazdasági ágazatát, amely a konfliktus előtt a negyedik legnagyobb gabonaszállító volt világszerte, ami értékben kifejezve Ukrajna teljes tavalyi exportjának felét tette ki.

Eddig 25 milliárd dolláros veszteség

A Moszkvával kötött és az ENSZ által támogatott exportmegállapodás azonban összeomlott, az Európai Unióhoz tartozó szomszédos államok pedig vonakodnak szárazföldön átengedni a szállítmányokat. Az UGA ukrán gabonakereskedő szövetség becslése szerint 

a háború kezdete óta a mezőgazdaság több mint 25 milliárd dollár veszteséget szenvedett el.

 (Egy dollár 347,8 forint.)

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Ukrajna gabonakivitele a júliusban kezdődött 2023–2024-es szezonban eddig 28 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, emlékeztetett tudósításában a Reuters. A kukorica termőterülete a negyedével csökkent a háború kezdete óta, az összes gabonaféléé két számjegyű értékkel fog jövőre, mert a pénzhiánnyal küzdő gazdák képtelenek kihasználni a teljes rendelkezésre álló területet.

ANYSIV, UKRAINE - SEPTEMBER 27, 2023 - A tractor and loader are seen at the Herasymenko Farm, formerly known as Steviia, that was damaged in the shelling of Russian troops, Anysiv village, Chernihiv Region, northern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Volodymyr Tarasov / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kénytelenek parlagon hagyni a termőföld egy részét.
Fotó: AFP

A tenger jelenti a túlélést

Életmentő lenne egy új fekete-tengeri szállítási útvonal biztosítása. 

Egy tengeri folyosó kulcsfontosságú az ukrán agrárium túlélése érdekében. Enélkül komoly problémákkal szembesülünk a 2024–2025-ös szezonban

– erősítette meg Jean-Francois Lepy, az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti holding gabonakereskedelemért felelős vezetője.

Az ukrán hadsereg által augusztus végén kialakított „humanitárius folyosón” eddig becslések szerint több mint hárommillió tonna gabonát szállítottak, ez a tengeri útvonal azonban kockázatos, több hajó aknára futott vagy rakétatalálat érte, az agrártermelők ennek ellenére örülnek neki, és abban bíznak, hogy a folyosón keresztül képesek lesznek havonta 2-2,5 millió tonna gabonát exportálni.

This handout photograph published on August 16, 2023 by Telegram account of the Head of the Odesa Regional Military Administration Oleg Kiper, shows damaged warehouses in a port on the Danube river, in southern Odesa region, amid the Russian invasion of Ukraine. "As a result of enemy strikes on one of the Danube ports, warehouses and granaries were damaged," the Odesa Governor announced on social media on August 16, 2023. (Photo by Handout / TELEGRAM/@odeskaODA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel @odeskaODA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Rendszeres támadások érik az odesszai kikötőt.
Fotó: AFP

Ha ez sikerülne, akkor a szárazföldön, illetve a Dunán keresztül kivitt mennyiséggel együtt ismét elérhetnék a háború előtti havi öt-hat tonnát.

Egyre több biztosító vállalja a kockázatot

A Spike Brokers ukrán mezőgazdasági nagykereskedő összesítése szerint az ország november 1. és 17. között 404 ezer tonna agrárterméket exportált a Dunán és 352 ezer tonnát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül. A hónap végéig még további 943, illetve 464 ezer tonnányi indulhat útnak.

A következő hónapokban jobb lesz a helyzet, mint szeptemberben és októberben volt, mivel kezdenek érkezni a nagy méretű teherhajók, és egyre több biztosító is kész vállalni a kockázatokat

– mondta Denisz Marcsuk, az ukrán agrárkamara elnökének helyettese.

A piaci szereplők egy része azonban óvatos a még mindig veszélyes biztonsági helyzet miatt. November 21-én ismét támadás érte az odesszai kikötői infrastruktúrát, és folytatódnak az ukrán fekete-tengeri és dunai gabonakikötők elleni támadások.

21 October 2023, Ukraine, Mykolajiw: A grain silo belonging to Nibulon, a Ukrainian agricultural, shipbuilding and transport company. Germany provides another 200 million euros for Ukraine's reconstruction. (to dpa "German government gives 200 million euros for Ukraine reconstruction" Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az exportot nehezítik a feszültségek a szomszédokkal.
Fotó: AFP

Bár kibővítették a romániai Konstanca kikötőjét, az EU-n keresztül történő kereskedelmet továbbra is nehezíti a szűk logisztikai keresztmetszet és a szomszédokkal fennálló feszültségek. Novemberben például a lengyel és a szlovák teherautó-vezetők határ menti tiltakozásai lassították az élelmiszerexportot. 

Egyre több föld marad parlagon

Fordulópontot jelenthet az új vetési szezon. A kijevi mezőgazdasági minisztérium becslései szerint őszi búzából csaknem 10 százalékkal kevesebbet vetetnek az előző évihez képest, és a gazdák gondjait tovább növeli, hogy száraz volt az ősz eleje.

Előrejelzések szerint 

az idei 3-5 százalék helyett országszerte a termőföld 10-20 százaléka marad majd parlagon,

különösen a kevésbé termékeny részek, mivel azok termelik a nagyobb veszteségeket. Vannak azonban olyan észak-ukrajnai gazdák is, akik a pénzhiány miatt harminc százalékkal kisebb területen vetettek téli gabonát.

Ukrajna agrár-élelmiszeripara próbál alkalmazkodni. A gazdák több olajos magot, például napraforgót ültettek, amelyek jobb árrést kínálnak, míg a magas cukorárak és a baromfi takarmányozására szolgáló olcsó helyi gabona felpörgette ezeknek a termékek az exportját.

A háború elhúzódásával azonban az ágazatnak szembe kell néznie a kilátástalansággal, a munkaerőhiánnyal és a strukturálisan alacsony árakkal.