Az október 8-i jelentések adatai szerint az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,67 millió hektár, ennek 53,3 százalékán addigra már megtörtént a talaj-előkészítés – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,58 millió hektár, ahol a talaj-előkészítési munkák 2,8 százalékon álltak a jelentés időpontjában. Az őszi gabonafélék vetését 1,46 millió hektáron tervezik, és 278 ezer hektáron – a tervezett terület 19,1 százalékán – végeztek a vetéssel október 8-ig. Ebből az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete 973 ezer hektár. Ugyanez tavaly ilyenkor egymillió hektár volt, két éve pedig 952 ezer hektár. 

ResznekStart közmunka programban krumpliszedés a termőföldön, Sárvári Róza (jobbra) és Bogdán Erika a burgonyabetakarító kombájnon, Kulcsár László a kis traktoron.Fotó Gyuricza Ferenc GYFZalai Hírlap
Resznek Start közmunkaprogramban krumpliszedés a termőföldön, Sárvári Róza (jobbra) és Bogdán Erika a burgonyabetakarító kombájnon, Kulcsár László a kis traktoron fotó Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap
Idén nagyot nőtt a burgonya termésátlaga.
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az ukrán gabona dömpingje, majd az annak következtében a magyarországi gabonaárak tartós mélyrepülése következtében a szakmabeliek közül többen is azt jósolták, hogy jelentősen csökkenni fog az őszi búza vetésterülete, ez azonban – legalábbis az AKI jelentése szerint – nem következett be. 

A tervezett területhez képest a rozsnál 64,9, az őszi árpánál 30,8, a tritikálénál 32,2, az őszi búzánál pedig 11,8 százalékon végeztek a vetéssel. Az őszi búza elvetett területének nagysága a 2022. évihez viszonyítva egész Magyarországon nőtt, a legnagyobb mértékben az Észak-Magyarország régióban. 

Az őszi káposztarepce vetését 185 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben, és október 8-ára gyakorlatilag végeztek is vele, hiszen a terület 99,3 százalékáról jelezték a vetés befejezését. 

A burgonya vetésterületének 94,4 százalékán már betakarították a termést. A termésátlag 27,6 tonna hektáronként, ami 23 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ezen belül viszont szokás szerint nagy a szórás: legalacsonyabb, 14,8 tonnás hektáronkénti termésátlagot Tolnában, a legmagasabbat pedig, 39 tonnát, Komárom vármegyében mérték. A termőterület azonban a tavalyi 6407 hektárnál kevesebb, 5859 hektár volt.

Idén nagyot nőtt a burgonya átlaghozama

A napraforgó termőterületének 97,7 százalékán már végeztek a betakarítással, és eddig 661,3 ezer hektárról 2 millió tonna napraforgó került a magtárakba. Az országos termésátlag az előző évi szinthez képest nőtt, 2,9 tonna per hektár lett. A legalacsonyabb átlagot Baranya és Csongrád-Csanád vármegyéből jelentették, ahol 2,5 tonna termény jött le egy hektárról, a legmagasabbat pedig Tolnából, ahol 3,5 tonna volt az átlagos hozam.

A cukorrépa 14,8 ezer hektáros termőterületének 18,4 százalékát takarították be, az eddigi hozam hektáronként 54,6 tonna körül alakult, a 2022. évi eredményhez képest 19,6 százalékkal emelkedett. 

Kukoricát idén 746,3 ezer hektáron termelnek. Egy évvel ezelőtt az AKI 941,6 ezer hektáros termőterületről, a KSH viszont már csak 817 ezer hektár betakarított területről számolt be.

A legalacsonyabb, 5 tonnás hozamot Csongrád-Csanád vármegyében, a legmagasabbat pedig (9,8 tonnát) Vasban érték el a termelők. Idén október 8-ig 327,2 ezer hektárt, a teljes terület 43,8 százalékát aratták le, mégpedig a tavalyi aszályos évhez képest több mint megduplázódott, 7,4 tonna körüli hektáronkénti termésátlaggal.

A vetőmag-kukorica betakarítása a 25,1 ezer hektáros terület 72,6 százalékán történt meg október 8-ig. A termésátlag 3,3 tonna lett, ami 40 százalékkal haladta meg az előző évi eredményt. A silókukorica betakarítása 99,6 százalékon állt, termésátlaga 30,6 tonna per hektár, 80 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ukrán gabona: nem hatott az árakra a behozatali stop

A fő gond, hogy nem indult be a magyar termény exportja.

A zöldségfélék termésátlaga – a fűszerpaprika kivételével – mindenhol növekedett. Ezek közül is a legkisebb mértékű bővülést a paradicsomnál és a vöröshagymánál tapasztalták, egyaránt 12,8 százalékkal. A csemegekukorica termésátlaga a tavalyihoz képest a másfélszeresére emelkedett, és 16 tonna volt hektáronként. 

Az őszi betakarítású gyümölcsök közül a szőlő és a szilva szedése 85 és 97 százalékon állt a jelentés időpontjában. A szilva termésátlaga közel 7,8 tonna volt hektáronként, ami 8,3 százalékkal kevesebb a 2022. évinél. 

A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcsöt, a téli almát a terület 64,9 százalékán szedték le a jelentés napjáig.

A termésátlag 21,6 tonna volt hektáronként, az előző évi mennyiség több mint kétszeresére nőtt. Körtéből közel 10 tonna termett hektáronként, 9,7 százalékkal több, mint 2022-ben.