A Magyarország területén áthaladó vonatok közül többet is érint a német vasúton korlátozásokkal járó munkabeszüntetés – közölte szerdán a MÁV Zrt. kommunikációs osztálya. Mint írták, a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn a MÁV-ot arról tájékoztatta, hogy a vasúti sztrájk Németországban szerda este tíz órától csütörtök este hatig tart, emiatt pedig a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban is jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre lehet számítani.

Before the rail warning strike - Hamburg15 November 2023, Hamburg: An ICE train leaves the main station. The German Train Drivers' Union (GDL) had called for a 20-hour warning strike at Deutsche Bahn AG. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Magyarországi vonatokat is érint a német vasúti sztrájk
Magyarországi vonatokat is érint a német vasúti sztrájk.
Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP

A munkabeszüntetés miatt Tatabányáról több Railjet express vonat csak az ausztriai Salzburgig, szerdán a Berlinbe közlekedő Metropol EuroNight csak a lengyelországi Rzepinig, csütörtökön a Berlinből induló Metropol EuroNight csak a lengyelországi Rzepintől közlekedik, csütörtökön a Hungária EuroCity Drezdáig jár, de arról Prágában egy másik szerelvényre kell átszállni, míg visszafelé a Hungária EuroCity csak Prágától közlekedik.

Pénteken a Hungária EuroCity csak Prágáig közlekedik. A Tatabánya–München, illetve München–Tatabánya közötti railjetek korlátozás nélkül közlekednek, az úgynevezett 66-os számú Railjet kivételével, amely szerdán csak Salzburgig jár.

A magyar vasúttársaság tájékoztatása szerint a már korábban megváltott Németországba vagy a visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválthatóak, vagy a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatóak. A menetjegy visszaváltását vagy más időpontra érvényesítését a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az [email protected] címen intézhetik az utasok.

Új jegy vásárlása esetén a vasútvállalat csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani. Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz.

A Deutsche Bahn azt javasolja az utasainak, hogy amennyiben tehetik, halasszák el az utazásukat, illetve azt ajánlják, hogy Németországba utazás előtt tájékozódjanak a Deutsche Bahn, illetve az osztrák vasút (ÖBB) weboldalán és a MÁV tájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál.