A Cseh Energetikai Művek (CEZ) megállapodott arról, hogy 2027-től kapacitást foglal le a németországi Stade LNG-terminálban – közölte Petr Fiala miniszterelnök csütörtökön. A szerződés 15 évre szól, további 10 évre szóló opcióval. Csehország a többi európai államhoz hasonlóan diverzifikálja gázellátását, hogy csökkentse függőségét Oroszországtól.

Germany, Brunsbuttel, 2023-09-14. A floating LNG terminal at the Brunsbuttel port. These illustration photos show two floating liquefied natural gas (LNG) terminals in northern Germany, at Brunsbuttel. The vessels that serve as floating terminals can receive highly compressed liquid gas from tankers and convert it into usable gas for distribution through the national gas network to consumers. Photograph by Axel Heimken.Allemagne, Brunsbuttel, 2023-09-14. Un terminal GNL flottant dans le port de Brunsbuttel. Ces photos illustration montrent deux terminaux flottants de gaz naturel liquefie (GNL) dans le nord de Allemagne, a Brunsbuttel. Les navires qui servent de terminaux flottants peuvent recevoir du gaz liquide hautement comprime provenant de navires-citernes et le convertir en gaz utilisable pour le distribuer aux consommateurs via le reseau gazier national. Photographie Axel Heimken. (Photo by Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

Prága az orosz–ukrán háború előtt szinte teljesen Moszkvára támaszkodott az ellátás terén. Jozef Sikela cseh ipari miniszter a CEZ-zel és kormánytisztviselőkkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy az állam más lehetőségeket is megvizsgál, a vezetékes gáz lehetősége sincs teljes mértékben kizárva – írja a Reuters.

Múlt héten a Reutersnek nyilatkozó források szerint a CEZ – amely 70 százalékban állami tulajdonban van – elvetette azt a tervet, hogy cseppfolyósítottföldgáz-kapacitást biztosítson egy új lengyel terminálon, mert elégedetlen volt a kínált feltételekkel. Az Elba folyó mentén fekvő belvízi kikötő, Stade arra számít, hogy 2023–2024 telére elkészül egy úszó móló az LNG-hajóknak. 

A szárazföldi terminált 2027-re tervezik átadni, ahol a CEZ előtt a német SEFE és az EnBW is elkötelezte magát vevőként. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a CEZ márciusban rekordszintű éves nettó nyereséget jelentett. A 78,4 milliárd koronás (1284 milliárd forintos) korrigált nettó profit több mint a triplája a 2021-esnek, és bőven felülmúlta a 2009-ben elért 52 milliárd koronás korábbi rekordot.

A társaság nem hangsúlyozta, de tulajdonképpen az orosz–ukrán háború nyertesének tekinthető a CEZ, ugyanis a konfliktus miatt lőttek ki a nagykereskedelmi áramárak Európa-szerte és Csehországban, amit csak tetőzött az orosz gázszállítások fokozatos leállítása. Üröm az örömben: a céget is utolérte az extraprofitadó intézménye.

Lengyel LNG-kapacitást kötne le az MVM

Magyarország is remél észak felől érkező földgázt a Lengyelországban épülő új, cseppfolyós földgázt fogadó terminálon keresztül. Ezzel kibővülne a két országnak a Molra és az Orlenre alapozható energetikai együttműködése. Most az MVM lép. Ennek köszönhetően Magyarország Lengyelország felől is vásárolhat gázt, hiszen létrejött a lengyel–szlovák vezetéki összeköttetés is, a szlovák–magyar pedig már régóta üzemben van.