Nemzetközi gazdaság

Románia légvédelmi rakétarendszert szerez be, az összeg irdatlan: 750 milliárd

A hadügyminisztérium közel kétmilliárd eurós közbeszerzést írt ki légvédelmi rendszerekre.

Csaknem kétmilliárd euró (750 milliárd forint) értékű tendert írt ki a román hadügyminisztérium egy rövid és egy nagyon rövid hatótávolságú (SHORAD/VSHORAD) légvédelmi rakétarendszer beszerzésére – közölte pénteken az Economedia.ro gazdasági lap a SICAP közbeszerzési portálon megjelent felhívást ismertetve.

A fegyvervásárlást a hadügyminisztériumhoz tartozó hadiipari vállalat, a Romtechnica bonyolítja le, 9,48 milliárd lej (719 milliárd forint) értékben. A szerződés hét évre szól, öt éven belül kell a közúton, vasúton, illetve vízi és légi járművekkel is szállítható eszközöket a nyertes pályázónak szállítani, és azokra további kétéves jótállást is biztosítania kell.

Military,Training,,Rocket,Firing,,,A,Soldier,With,Manpads,Igla-1
Fotó: Shutterstock

A most beszerzendő, valamint az ember által hordozható MANPAD légelhárító rakétarendszerek Daniel Petrescu vezérkari főnök korábbi nyilatkozata szerint 

azt a hét, nagy hatótávolságú Patriot rakétaelhárító rendszert hivatottak kiegészíteni, amelyek közül az elsőt 2020-ban állította hadrendbe a román hadsereg.

Az Economedia felidézte, hogy Románia NATO-tagként kötelezettséget vállalt arra, hogy a legalább 2 százalékának megfelelő összeget fordít évente védelmi kiadásokra, de az ukrajnai háború hatására idén a katonai költségvetést a GDP 2,5 százalékára – mintegy 8 milliárd euróra – növelte, aminek 40 százalékát fordítja haderőfejlesztésre.

A fegyverkezési program tízmilliárd eurós

Júniusban hagyta jóvá a kétkamarás román parlament védelmi bizottsága a hadügyminisztérium öt fegyverbeszerzési programját, amelyek költségvetése együttesen megközelítőleg tízmilliárd eurót tesz ki. Ezek közül a legnagyobb értékű – 4,2 milliárd eurós – beszerzés a SHORAD/VSHORAD légvédelmi rakétarendszerekre vonatkozott: a jóváhagyott dokumentum szerint a védelmi minisztérium 16 üteget a légierő, 9 üteget pedig a szárazföldi csapatok felszerelésére szán, a két szakaszban megvalósítandó fegyverbeszerzés első szakasza 2030-ig tartana.

 

légvédelmi rakétarendszer Daniel Petrescu beszerzés fegyver
Kapcsolódó cikkek