BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Semmiképp sem hagyná az út szélén a külföldre szakadt kínaiakat Hszi Csin-ping

Hszi Csin-ping kínai elnök erősebb védelmet nyújtana a külföldön tartózkodóknak.

Hszi Csin-ping kínai elnök a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának hétfői ülésén elmondta, hogy mélyíteni kell a nemzetközi bűnüldözési együttműködést, meg kell erősíteni a konzuli védelmet és segítségnyújtást, valamint erős, jogszabályokon alapuló együttműködést kell kiépíteni – közölte az állami média.

APEC / Leaders RetreatChina’s President Xi Jinping attends the leaders retreat at the Asia-Pacific Economic Cooperative summit in San Francisco, California, United States on November 17, 2023. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Hszi Csin-ping kínai elnök erősebb védelmet nyújtana a külföldön tartózkodóknak.
Fotó: AFP

Az államfő ezzel akarhatja elkerülni a kellemetlen esetek megismétlődését, mint például az Egyesült Államok korábbi állítása, amely szerint az Alibaba és a Tencent webáruházaiban hamisított amerikai termékeket árulnak, vagy éppen az olyan amerikai és európai lépések, amelyek a ByteDance tulajdonában álló TikTok közösségi médium betiltására vonatkoztak.

Hszi szerint rá kell bírni a lakosságot és a vállalatokat a jogszabályok és a szokások betartására. Az elnök szerint

Kínának aktívan fejlesztenie kell a külfölddel kapcsolatos jogi szolgáltatásokat, valamint világszínvonalú választottbíróságokat és ügyvédi irodákat kell létrehoznia.

A kínai hatóságok az elmúlt öt évben 35 országban 180 ügyvédi irodát létesítettek. A külügyminisztérium szerint Kína az elmúlt tíz évben legalább 500 ezer alkalommal nyújtott konzuli védelmet, ezzel több mint egymillió külföldön tartózkodó kínainak segítettek – írja a Reuters.

Nyugati országok azonban már korábban azzal vádolták az ázsiai államot, hogy tengerentúli központokat hozott létre az állampolgárai külföldi megfigyelésére. Kína ezt mindig is visszautasította, mondván, hogy az említett létesítményeket önkéntesek vezetik, és technikai ügyekben, például jogosítvány megújításában segítenek az ott tartózkodó polgároknak.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.