BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikerrel zárult az MI szabályozására összehívott csúcstalálkozó

A kétnapos csúcstalálkozót a Bletchley Parkban tartották, amelyen részt vettek a világ vezető országainak és technológiai vállalatainak vezetői.

Több mint 25 ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és az Európai Unió képviselői is aláírták a „Bletchley-nyilatkozatot”, amely kimondja, hogy az országoknak együtt kell működniük a mesterséges intelligencia (MI) szabályozásával kapcsolatban és közös megközelítést kell kialakítaniuk a felügyelettel kapcsolatban. A nyilatkozatot a Bletchley Parkban tartott csúcstalálkozón (AI Safety Summit) írták alá, amelyen tárgyaltak az MI biztonságos alkalmazásárról és a kockázatok feltárásáról.

Fotó: Alastair Grant

A csúcstalálkozó első napján Kína beleegyezett, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal, az EU-val és más országokkal, hogy feltárják az MI okozta kockázatokat. Egyes technológiai és politikai vezetők arra figyelmeztettek, hogy az MI gyors fejlődése egzisztenciális fenyegetést jelent a világra nézve, és ha nem korlátozzák, akkor verseny alakulhat ki a kormányok és nemzetközi intézmények között a szabályozások kialakítása érdekében, írja a Reuters.

Nem veszélytelen a mesterséges intelligencia, meg kell tanulni jól használni

Egy kutatás szerint a fiatalok számára a kommunikációs és vezetői képességek, a kreativitás, az innováció, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a rugalmasság és alkalmazkodóképesség a karrier legfontosabb feltétele.

Csütörtökön, a csúcstalálkozó második és egyben utolsó napján Rishi Sunak brit miniszterelnök találkozott az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ képviselőivel, hogy megvitassák a biztonságos MI megvalósításához szükséges lépéseket. 

A Bletchley Parkban tartott tárgyalások után a panelbeszélgetések London belvárosában folytatódnak, amelyeket Elon Musk fog vezetni. Az egyik ülés a „hasonló gondolkodású” országokra összpontosít, amíg a másik olyan cégeket foglal magában, mint az OpenAI, az Anthropic, a Google DeepMind, a Microsoft, a Meta és az xAI.

Sunak nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „az MI képes megváltoztatni életünket minden szempontból, az egészségügytől az oktatásig és a gazdaságunkig”. Hozzátette, hogy a lefolytatott tárgyalásoknak köszönhetően az Egyesült Királyság „jó helyzetben van ahhoz, hogy egy ilyen változás élén járjon”. A csúcstalálkozót a brit miniszterelnök és Elon Musk közti beszélgetés fogja lezárni, amelyet X-en (korában Twitter) fognak közvetíteni. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.