BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem veszélytelen a mesterséges intelligencia, meg kell tanulni jól használni

Egy kutatás szerint a fiatalok számára a kommunikációs és vezetői képességek, a kreativitás, az innováció, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a rugalmasság és alkalmazkodóképesség a karrier legfontosabb feltétele.

A fiatalok egyszerre optimisták is jövőjük megítélésében, és félnek is a rájuk váró kihívásoktól, különösen a mesterséges intelligencia negatív hatásaitól – derül ki a Boston Consulting Group (BCG) felméréséből, amelyet a Brain Bar éves generációs kutatásában végeztek el.

Innovative,Ai,Robot,Tutor,Helping,A,Teenage,Boy,With,Homework,
A fiatalok mintegy fele szerint elbutulást okozhat a mesterséges intelligencia széles körű használata.
Fotó: Shutterstock

A BCG csütörtöki közleménye szerint a szeptemberi Brain Bar fesztivál résztvevőinek visszajelzései alapján a kommunikációs és vezetői képességek, a kreativitás, az innováció, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a rugalmasság és alkalmazkodóképesség a karrier legfontosabb feltétele.

A válaszadó fiatalok 77 százaléka szerint az új technológiák elsajátítása fontosabb, mint a klasszikus tudásé, és 55 százalékuk úgy gondolja, hogy a számára szükséges készségek nagy részét nem a formális oktatásban fogja megszerezni.

Összességében a válaszoló fiatalok több mint 40 százaléka tart a jövőtől, és bár 79 százalékuk összességében kedvezően ítéli meg a mesterséges intelligenciát, 49 százalék tart attól, hogy elbutulást okoz.

A közlemény szerint sokan számítanak mesterséges intelligencia alkotta valótlan hírek, médiatartalmak terjedésére. Káros következményei közé sorolták a katonai alkalmazást és a magánélet megfigyelését is, ugyanakkor elismerték, hogy segítheti az egészségügyet, olcsóbbá tehet költséges folyamatokat, segíthet az adminisztrációban, időigényes munkákat vehet át az embertől – tették hozzá.

A felmérésben az idei Brain Bar fesztivál 2163 vendége vett részt. A kérdésekre középiskolai és egyetemi hallgatók, valamint pedagógusok válaszoltak – olvasható a közleményben.

Az ember luxuscikk lesz az algoritmusok világában

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése eddig soha nem látott változásokat indít el. Kérdés lesz az ember jövőbeni szerepe.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.