A német gazdaság valószínűleg ebben a negyedévben is zsugorodik, a kilábalás pedig nehéz és fáradságos lesz annak ellenére, hogy bizonyos jelek szerint a javulás megkezdődik a jövő év elején – derült ki a német jegybank, a Bundesbank novemberi jelentéséből, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.
A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett, hogy a német az egyik leggyengébben teljesítő gazdaság volt az idén Európában a magas energiaárak, a gyenge külföldi kereslet és a magas kamatok megtették a hatásukat.

Factory,Floor,With,Workers,At,Cnc,Lathe,Machine
A Bundesbank előrejelzése szerint valószínűleg a harmadik negyedévben is zsugorodik a német gazdaság.
Fotó: Shutterstock

Európa legnagyobb gazdasága az idén mindössze egyszer regisztrált negyedéves növekedést – 0,1 százalékosat a második negyedévben –, és az elmúlt hónapok mutatói többnyire negatív meglepetést okoztak, az ipari termelés például augusztusban már a hatodik alkalommal csökkent az előző havihoz képest. A jegybank ennek ellenére óvatosan optimista volt a jövő évet illetően, a magas foglalkoztatottságnak, az erős bérnövekedésnek és a stabilizálódó hangulatmutatóknak köszönhetően.

A jövő év elején kezdenek kirajzolódni az enyhe javulás óvatos jelei. Az új megrendelések alaptrendje arra utal, hogy a külföldi kereslet elérhette a mélypontját

– olvasható a jelentésben. A Bundesbank azonban arra is figyelmeztetett, hogy nincs bizonyíték a globális ipari tevékenység tartós javulására, mivel a felmérések az új megrendelések csökkenésére és összességében gyenge keresletre utalnak.

 

A német cégek rendelésállománya lassan csökken, és ez is a kibocsátást hátráltathatja, tették hozzá. A lendületet inkább a háztartások adják majd, amelyek kezdetben óvatosan költenek, de a növekvő nettó jövedelmek végül a reálfogyasztás emelkedését fogják ösztönözni.

A németországi hangulatot azonban nem segíti, hogy egyre szélesebbek a repedések a hárompárti kormánykoalícióban. Legutóbb hétfőn Robert Habeck zöld gazdasági miniszter bírálta az alkotmányba foglalt „rugalmatlan” adósságféket és szabad demokrata minisztertársát, a pénzügyi tárcát irányító Christian Lindnert az állami támogatások esetleges megvágása miatt.

Utóbbira azért van szükség, mert az alkotmánybíróság a múlt héten kimondta: az alaptörvénybe ütközik, hogy a 2021-es pandémiás segélyeket az éghajlatvédelmi projektek finanszírozására költsék, és ezzel hatvanmilliárd eurós lyukat ütött a költségvetésben, amelyet máshonnan kell betömni.

Bundestag - Budget week
Robert Habeck szerint „rugalmatlan” az alkotmányba foglalt adósságfék. 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Emiatt emelik meg ismét a terveknek megfelelően az éttermi áfát 7-ről 19 százalékra , bármennyire lobbizott is ellene az ágazat a koronavírus-járvány idején hozott döntés meghosszabbítása mellett, a magas és a megemelkedett árak miatt ugyanis csődhullámtól és több ezer munkahely megszűnésétől tartanak.

Habeck szerint az alkotmánybíróság döntése súlyosan megnehezíti a német ipar támogatását a zöld átállásra,

és állami szubvenció hiányában még több munkahely és értékteremtés kerül külföldre. Közben más országok, például az Egyesült Államok mindent megtesz a helyi ipar versenyképességének javítása érdekében, emlékeztetett.

A fiskálisan konzervatív szabad demokrata párthoz (FDP) tartozó pénzügyminiszter azonban ellenzi az adóemeléseket és a költségvetési előírások lazítását, vagyis a kormánynak kevesebb állami támogatás nyújtásával kell többet elérnie a céljaiból.

German,Finance,Minister,Christian,Lindner,At,The,Start,Of,The
Christian Lindner pénzügyminiszter fiskálisan konzervatív.
Fotó: Alexandros Michailidis

Lindner a hétvégén figyelmeztetett, hogy 

a jövő évi költségvetésben kevesebb állami fedezet lesz a gazdaság és az infrastruktúra támogatására.

Az alkotmánybírósági döntés „rövid távú következményei kemények. Hosszú távon azonban tehetünk szert előnyökre. Most arra kényszerülünk, hogy kevesebb állami támogatással modernizáljuk a gazdaságot” – nyilatkozta a Bild am Sonntag című lapnak.

A kereszténydemokrata pártszövetség, a CDU/CSU fordult az ügyben az alkotmánybírósághoz, és az ítélet a Reuters tudósítása szerint lendületet adott az újjáéledő ellenzéknek. „Nem az alkotmánybíróság döntése vagy a CDU és a CSU által indított per veszélyezteti a gazdaságot és a munkahelyeket. Inkább a szövetségi kormány és a hárompárti koalíció megalapozatlan és alkotmányellenes költségvetési politikája. A következményekért egyedül önök felelősek” – jelentette ki Sebastian Brehm, a CSU pénzügyi szóvivője.