Az orvosok, aktivisták és az országok képviselői az idei COP28 ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozón Dubajban nagyobb globális erőfeszítéseket sürgettek az emberek védelmére az éghajlatváltozás által jelentett növekvő egészségügyi és biztonsági kockázatokkal szemben – számolt be tudósításában a Reuters.

Mivel a globális hőmérséklet évtizedekig emelkedni fog, a szakértők szerint az országoknak növelniük kell az egészségügyi ellátás finanszírozását, mivel a hőhullámok egyre veszélyesebbé válnak, és olyan betegségek terjednek, mint a malária és a kolera. A COP28 elnöke, Sultan Ahmed Al-Jaber, a COP28 elnöke nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az éghajlattal kapcsolatos hatások „a 21. században az emberi egészséget fenyegető egyik legnagyobb veszélyt jelentik”.

Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Szombaton késő este a COP28 konferencián összegyűlt közel 200 ország közül 123 aláírta a nyilatkozatot, amelyben elismerik felelősségüket az emberek biztonságának megőrzésében. A nyilatkozat nem tett említést a fosszilis tüzelőanyagokról, az éghajlat felmelegedését okozó kibocsátások fő forrásáról.

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően az alultápláltság, a malária, a hasmenés és a hőstressz esetei már most is növekednek egyes régiókban. Fehér köpenyes orvosok és klímaaktivisták egy kis csoportja vasárnap a COP28 konferencián belül kisebb tüntetést tartott, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

„Nagy bajban vagyunk” – mondta Joseph Vipond, a kanadai Albertából származó sürgősségi orvos. Felidézte egy gyermek esetét, aki asztmás rohamban halt meg, amelyet súlyosbított a nyugat-kanadai erdőtüzek idei rekordmennyiségű füstjének belélegzése. „Ennek valós hatásai vannak a világban.” Az éghajlatváltozás a veszélyes viharok gyakoriságát és a kiszámíthatatlanabb esőzéseket is növeli.

Szeptemberben a Daniel vihar több mint 11 ezer ember halálát okozta Líbiában, a tavalyi hatalmas pakisztáni áradások pedig az Egészségügyi Világszervezet szerint 400 százalékkal növelték a maláriás esetek számát az országban. A kormányok és a jótékonysági szervezetek várhatóan még vasárnap bejelentik az éghajlattal kapcsolatos egészségügyi kérdések új finanszírozását.

Dubajt is megússzák a fosszilisenergia-termelők

A nagy fogadkozások ellenére a Világbank és társai visszafogott nyilatkozattal készültek a dubaji COP28 globális klímavédelmi konferenciára, amelyben a fosszilisenergia-projektek finanszírozásának leállításáról szó sem esik.

A Világbank vasárnap új éghajlat és egészség programot indított, amelynek célja a fejlődő országok számára lehetséges beavatkozások és közegészségügyi megoldások feltárása.

A világ tíz vezető fejlesztési bankja, köztük a Világbank is, vasárnap közölte, hogy együtt fognak működni annak érdekében, hogy segítsenek az országoknak nyomon követni az éghajlatváltozás hatásait, beleértve a közegészségügyi kockázatokat is, valamint azonosítani a befektetési lehetőségeket és prioritásokat.

A bankok közleményükben úgy fogalmaztak, hogy az élhető bolygó biztosításának lehetőségei „gyorsan bezárulnak”.

Bill Gates, a Microsoft társalapítója és filantrópja elmondta, hogy a tudósok a szúnyogok által terjesztett malária új gyógymódjain és megelőzésén dolgoznak, mivel a hőmérséklet emelkedése a rovarok számára kedvezőbb élőhelyet teremt a szaporodáshoz. „Laboratóriumi szinten új eszközökkel rendelkezünk, amelyek megtizedelik a szúnyogpopulációkat” – mondta Gates, akinek alapítványa közegészségügyi kutatásokat és projekteket támogat a fejlődő világ számára. „Ezek az új innovációk lehetőséget adnak arra, hogy elfogadható áron haladást érjünk el”. 

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter is felszólalt vasárnap a COP28 konferencián, és a világ biztosítási rendszerének reformját sürgette, mint az emberek biztonságának másik kulcsfontosságú követelményét. „Jelenleg a biztosítótársaságok nagyon sok helyről kivonulnak, nem biztosítják az otthonokat, nem biztosítják a vállalkozásokat” – mondta Clinton a nőkről és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességről szóló panelbeszélgetésen. „Ahogy az éghajlat változik, ahogy a viharok, az aszály és a hőség fokozódik... az emberek mindenütt kiesnek, és nem lesz fedezetük, nem lesz biztosításuk a vállalkozásuk vagy az otthonuk számára” – mondta.